Nurmohamed: ‘Ook SLM voor groot deel verkopen’

Riad Nurmohamed
Riad Nurmohamed
Robbi Lachmising zijn contract als directeur bij de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) verloopt in januari 2018. Hij heeft tot nog toe niets gehoord over een verdere verlenging van zijn contract. Ook het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie kan de krant hier nog geen informatie over prijsgeven. Lachmising denkt er echter niet aan om te stoppen. De directeur wenst tot 2020 te blijven aanzitten om het bedrijf inderdaad uit de huidige cruciale positie te halen. “Ik wil tot 2020 blijven. Ik weet dat ik 76 jaar ben. Ik kan het echter doen. Ik wil de vervanging op de MID Atlantische route begeleiden. Er zijn veel gesprekken geweest onder mijn leiding. Wij weten welke klant wij opgaan. Als je een nieuweling van buiten brengt, heb je een groot probleem”, aldus Lachmising.
In juli 2016 werd Lachmising door de toenmalige minister van Transport, Communicatie en Toerisme, Andy Rusland, als directeur naar binnen gehaald. Het contract van Lachmising zou begin juli 2017 verlopen. De aandeelhouder had toen zijn contract met 6 maanden verlengd. “Wat daarna zal gebeuren, weet ik niet, maar ik werk alsof ik nooit meer wegga bij de SLM”, zei Lachmising in een eerder gesprek aan de krant. Financieel is het nog steeds niet wat het wezen moet binnen de SLM. Het bedrijf sluit het boekjaar mogelijk met een verlies af. Dit boekjaar sluit pas op 31 maart af. Uitgaande van de begroting van de organisatie zal het komend boekjaar volgens Lachmising ook met een verlies worden afgesloten. Gezien het boekjaar nog niet gesloten is, hield Lachmising het bij deze mededeling.
‘Huis op Orde’
Dagblad Suriname verneemt echter dat het verlies vooral ligt aan de hoge kosten die het bedrijf maakt. Er wordt momenteel een programma genaamd ‘Huis op Orde’ uitgevoerd, waarbinnen alle afdelingen van de SLM de opdracht krijgen om te bezuinigen. Een ander al jarenlang door vooral politici aangekaarte maar voortdurend probleem van de organisatie is het overschot aan personeel, dat ook drukt op de kosten. Staatsbedrijven worden volgens Riad Nurmohamed, lid vaste commissie Openbare Werken, Transport en Communicatie, in DNA jarenlang misbruikt voor politieke doeleinden. Het is een accommodatieplek voor families en politieke partijen. De staatsbedrijven zijn grotendeels in handen van de staat. Er wordt hierdoor opzettelijk weinig gedaan aan de productiviteit door het staatsbedrijf inderdaad als een bedrijf te draaien. “De regering heeft aangekondigd wat bedrijven en aandelen te willen wegstoten. Dat is iets wat al lang had moeten gebeuren. Dat gebeurt echter niet, omdat politieke partijen er baat bij hebben om de aandelen te laten behouden. Met een bedrijf als SLM echter heb je een ander probleem. Je moet kiezen tussen het hebben van een eigen luchtvaartmaatschappij of niet. Als een bedrijf maar altijd in de rode cijfers blijft, moeten wij eens objectief nadenken of wij een eigen niet winstgevend bedrijf willen hebben of anders”, stelt Nurmohamed.
De VHP’er is van oordeel dat SLM ook voor een groot deel verkocht kan worden aan particulieren om dan pas een zakelijke organisatie te zien. “Het zou goed zijn voor de SLM als er een lokaal particulier bedrijf naar binnen komt om de SLM naar hogere hoogtes te tillen. SLM is altijd in rode cijfers geweest. Dat snap ik ook, denk maar aan de familiereisjes. Soms komen de kisten ook leeg terug. Bij andere luchtvaartmaatschappijen zie je één persoon op kantoor werken. Bij SLM zie je een hele supermarkt”, meent de politicus. Politieke-partijhuizen (staatsbedrijven) zijn volgens hem moeilijk te draaien voor zelfs de directeur van de organisaties. De carrier heeft wel mogelijkheden om winstgevend te draaien. Echter dient er volgens Nurmohamed aan de kostenkant gewerkt te worden. Dat kan alleen door harde besluiten te nemen. “Van alle directeuren is Lachmising de beste. Dat moet ik eerlijk toegeven. Hij weet wat over het vlieggebeuren. Wat ik echter niet heb gezien, is het doorvoeren van echte bezuinigingsplannen”, aldus Nurmohamed.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!