Hofwijks: “Er is hoop”

2 Hofwijks _Er is hoop_Het nodeloos politiegeweld op 18 april 2017 heeft volgens activist Curtis Hofwijks zijn doel gehaald. De bedoeling was naar zijn oordeel niet om de leiders van de actiegroepen af te schrikken. “Ze zijn geslaagd in hun opzet. Het was niet om angst bij ons aan te jagen, maar bij de samenleving”, meent Hofwijks. De protestactie van de vakbeweging op 18 april liep uit de hand. Vakbondsleider Wilgo Valies en activisten Hofwijks en Bryan Boerleider werden hardhandig aangepakt door de politie. Daarnaast werden nog twee andere burger afgevoerd door de politie.
“Wij zijn bang voor niets. Wij zullen alle internationale organisaties op de hoogte stellen. De president en de regering hebben oorlog verklaard tegen de vakbeweging”, werd door een andere vakbondsman geuit na het moment van de aanhoudingen. Sinds toen blijkt echter de animo bij de samenleving minder te zijn geworden om te protesteren. Dit was te merken bij de steeds afnemende opkomsten in de daarop volgende protestacties. Een andere minder prettige ervaring voor Hofwijks in het jaar 2017 was de waarde die gehecht werd aan de klachten van de protestgroepen. “Het was kwalijk dat men niet luisterde. Op een later tijdstip laat de officiële instantie dezelfde geluiden horen. Waarvoor was de buitenparlementaire kritiek dan bedoeld? Het was welgemeende kritiek. Men hoefde niet eens te zijn met onze manier van kritiek uiten, maar had men geluisterd, was heel veel dat nu wordt geroepen, voorkomen. De arrogantie zorgt voor meer problemen. De president als eerste burger, ook al hoe ongeschoold of onderontwikkeld die mag zijn, zou tenminste zijn best moeten doen om een goed voorbeeld te geven. De president heeft echter meer dan één keer laten blijken dat hij president onwaardig is. Dat is te merken in de manier waarop hij burgers aanspreekt”, meent Hofwijks.
Een hoogtepunt in 2017 vond hij wel het floreren van de onafhankelijke rechtspraak in de 8 decemberstrafzaak. Daar vestigt Hofwijks nog hoop op.
De activist vindt het al moeilijk om in de huidige situatie voorspellingen te doen. Echter weet hij wel dat het slechter zal gaan. Dit, gelet op de bereidwilligheid van de samenleving om te protesteren tegen verdere verslechtering van de situatie. Behalve 2018 kijkt Hofwijks ook nog naar de daarop volgende twee jaren regering Bouterse-Adhin. Jammer vindt hij de manier waarop er nog steeds propaganda wordt gevoerd (pakketten, giften, gronden, mediacampagnes met belastinggelden).
“Er zijn mensen die het onder normale omstandigheden al moeilijk hebben, nu nog meer. Ik zie dat heel veel mensen initiatieven ontplooien. Als dat met andere bedoelingen is (politiek motief), dan dat maar.
Echter, waar je kunt, gedenk, ook al maar één persoon in zowel de feestperiode als buiten de feestperiode”, meent Hofwijks. Hij stapt met deze woorden het nieuwe jaar wel in met hoop. “Er is hoop. Niet alleen voor mijn generatie, maar ook voor de volgende generaties. Dit is te danken aan de ondersteuning van de ouderen richting de jeugd”, aldus Hofwijks.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!