Bestuursambtenaren sinds 2015 niet gehuldigd

Een groep bestuursambtenaren die in 2016 werd beëdigd door de toenmalige dc van Wanica, Roline Samsoedin (DBSarchieffoto)
Een groep bestuursambtenaren die in 2016 werd beëdigd door de toenmalige dc van Wanica, Roline Samsoedin (DBSarchieffoto)
Sinds 2015 worden bestuursambtenaren niet gehuldigd. Dit wordt opgemerkt door Glenn Swamipersad, voorzitter van de Algemene Bond Personeel Regionale Ontwikkeling (ABPRO). Hij veralgemeniseert dit onderwerp richting alle ambtenaren door het niet alleen tot het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) te houden. “Huldiging is eigenlijk een traditie bij de overheid. Vanaf 2015 is dat er niet. De mensen die lang gewerkt hebben, verlangen hiernaar. De nieuwe minister (RO) heeft dit niet eens kunnen meemaken”, vertelt Swamipersad.
Hij vindt het een noodzaak voor zeker de ambtenaren om het gevoel van waardering voor geleverde prestaties of om prestaties te leveren, op te krikken. “Mensen die langer dan 10 jaren gewerkt hebben, zouden bevorderd moeten worden. Er blijken maar enkelen daartussen bevorderd te zijn. Wij maken ons als bond zorgen. Wij vragen om zeker de mensen in de administratie en veldwerkers mee te nemen in de beoordeling”, zegt de bondsvoorman. Swamipersad vraagt de regering om in 2018 hier wel werk van te maken.
De bestuursambtenaren zitten al jaar en dag te klagen over de manier waarop het beleid rond de bevorderingen wordt gevoerd. De minister van RO had bij zijn aantreden beloofd dat alle ambtenaren, die meer dan 5 dienstjaren hebben, een bevordering zouden krijgen. De bevorderingen zijn weggebleven. Erger nog, worden er mensen in dienst genomen die niet voldoen aan de Fiso-voorwaarden en hoger in functie zijn dan anderen die al 20/30 jaren in dienst zijn. Dit zien de bestuursambtenaren niet zitten. Ter verergering van dit misnoegen, blijkt ook dat het Instituut voor Opleiding Bestuursambtenaren in Suriname (Ibas), al meer dan een jaar niet actief zou zijn. Dit, terwijl er vraag is naar kader binnen het bestuurlijke.
De middelbare beroepsopleiding voor de bestuursdienst, die door het Ibas ten behoeve van de bestuursdienst wordt verzorgd, zou volgens de begroting van 2017 overgeheveld worden naar het ministerie van Onderwijs en Cultuur. Het zou ondergebracht worden bij het Imeao onder een nieuwe richting, waarmee beoogd werd toepassingsgericht onderwijs te verzorgen teneinde voldoende kader voor de districtscommissariaten op te leiden. Het reeds in gang gezette proces tot verzelfstandiging van dit instituut zou worden voortgezet. Mede gelet hierop zou het curriculum van de verschillende opleidingen geëvalueerd worden, teneinde de cursisten handvaten te bieden die toepasbaar zijn in hun eigen werkomgeving. De liquiditeitsbehoefte voor vermelde activiteiten inclusief administratieve kosten, huur van gebouwen en bijkomende vaste lasten bedroegen in 2017 SRD 2.000.000. Dit bedrag werd ook in voorgaande begrotingen consistent opgebracht. De realisatiegraad was echter veel minder. Swamipersad brengt in herinnering om aandacht te schenken aan vorming van kader. “Men praat over kader en vorming binnen de bestuursdienst. Maar zonder deze opleiding krijg je dat niet”, meent hij.
Op de nieuwe begrotingen is er wel ruim SRD 500.000 voor opgebracht. De bestemming van het geld is echter niet uitgelegd. De bestuursambtenaren kijken ook al ruim 10 tot 15 jaren uit naar een handvest. Ruim 10 jaren terug werd er al een consultant ingehuurd om de zaak voor te bereiden. De investering bedroeg volgens Swamipersad ruim SRD 30.000. Er is nooit iets van geworden. Er ligt nu een handvest op de minister zijn tafel. Daar vraagt de bond specifiek aandacht voor. Het is maar een kwestie van keuren.
Verder zitten de ambtenaren ook nog steeds met problemen rond hun kleding. “Als je de bestuursambtenaren ergens ziet aankomen, zie je een mamjo. Wanneer zij de president of een buitenlandse delegatie ontvangen, worden de mensen ontvangen in alle soorten kleuren uniformen en schoenen. Dit, terwijl het bij wet geregeld is dat men als bestuursambtenaar gekleed moet zijn”, vertelde Swamipersad eens aan de krant. De situatie is ongewijzigd gebleven.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!