Lokale houtzagerijen nog steeds in nood

De lokale houtzagerijen zijn volgens ondernemer Steven Baldew nog steeds in nood. Eerder bracht parlementariër Sheilendra Girjasing onder de aandacht dat een groep van 13 ondernemers uit het district Commewijne, die actief is binnen de houtsector, al klaagde over ‘de lastige opkoopsituatie’. “Deze groep ondernemers kan geen millimeter hout kopen. Alle hout wordt opgekocht door de Chinezen, bedoeld om in een rap tempo te exporteren naar China”, stelde Girjasing. Dit was volgens Girjasing ook al te zien aan de vele houtblokken die dagelijks getransporteerd werden over de Wijdenboschbrug. De politicus merkte ook op dat de houtzagerijen vanwege dit fenomeen nu of moeilijk komen aan hout voor eigen productie, of heel duur moeten betalen.
Baldew merkt op dat het probleem nog steeds niet verholpen is. De meest verkochte houtsoort, Gronfolo, wordt ook in rap tempo opgekocht en geëxporteerd voor US$ 90 per kubieke meter. “Dat kan ik wel betalen, maar uiteindelijk niet verkopen aan klanten. Het zal te duur worden. Voor Gronfolo zou ik maximaal SR 500 per kub kunnen betalen. Hiermee kan ik een meter 2 bij 4 voor SRD 12 verkopen. Als ik het voor US$ 90 moet opkopen, wordt een meter Gronfolo SRD 17 of SRD 18”, stelt Baldew.
Hij meent dat er niet wordt omgekeken naar de lokale zagerijen. Hij stelt dat er maatregelen werden aangekondigd door de overheid. Echter blijken de problemen niet te zijn aangepakt. Baldew besluit door te stellen dat een aantal houtzagerijen inmiddels de deuren heeft moeten sluiten. “Eenmaal gesloten, kom je nooit meer eruit”, aldus de ondernemer. Er is meermalen door lokale ondernemers als door politici gevraagd om de export van houtblokken te matigen, opdat de lokale ondernemers meer kunnen doen met de houtblokken. Girjasing had aanbevolen om de Surinaamse houtzager te dwingen het hout te impregneren, waardoor er betere kwaliteit hout op de markt komt.
Bouwhout is met 50% duurder geworden ten opzichte van de tijd toen de koers 3,35 was. De lokale markt is drastisch ingekrompen. De lokale mensen kunnen niet veel afnemen. Voor een heleboel middenstanders en lager, wordt het bouwen steeds onbereikbaarder. Bouwen was al duur. Nu valt de iets goedkopere optie (hout) ook weg.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!