Gajadien: “Wij gaan richting een junkiestaat”

“Als je je huis en perceel wil verkopen om verder te kunnen eten, dan wil dat zeggen dat je ver gevallen bent. Yu bloot helemaal. Weg gaan dus richting een junkiestaat”, zegt het VHP-assembleelid Asiskumar Gajadien aan Dagblad Suriname. De politicus heeft tijdens de begrotingsbehandeling zijn ernstige bezorgdheid geuit over het besluit van de regering om staatsaandelen en overheidsgebouwen in de binnenstad te verkopen. Hij neemt het de regering vooral kwalijk dat wederom naar een lening van USD 75 miljoen wordt gezocht. Gajadien deed wederom een beroep op de regering om aanpassingen te brengen in nijpende zaken. “Als wij de Wet op de Staatsschuld nu niet aanpassen, zal de minister van Financiën door blijven lenen en de druk op de komende generaties verder vergroten.” Het land is volgens Gajadien momenteel in een situatie beland, waarbij de staat maandelijks USD 33 miljoen nodig heeft om de personele en aanverwante kosten te kunnen dekken. Dan komt volgens hem nog bijkijken de aflossing van leningen die de regering vanaf haar aantreden heeft gesloten. “Wij moeten elke maand USD 23,5 miljoen hiervoor aflossen. Als wij beide bedragen optellen, komt dat in totaal op USD 56,5 miljoen. Dit, terwijl de inkomsten van de staat niet meer dan USD 54 miljoen per maand zijn. Dus alleen al met deze zaken zitten wij al op een tekort van USD 2,5 miljoen per maand. Dan heb ik zaken als vuilophaal, infrastructuur, gezondheidszorg, onderwijs en criminaliteitsbestrijding niet meegenomen. Men kan de ziekenhuizen niet betalen, maar probeert manieren te zoeken om dit te dekken. Zo gaat men om in dit land. Dit land is vergiftigd en de samenleving is vernietigd. Geef dit land terug aan het volk”, aldus Gajadien.
Hoge bedragen bij verhoging canonrechten en overdrachtskosten
Gajadien struikelt ook over het voornemen om de tarieven voor grondhuur te verhogen. Voor een perceel met een oppervlakte van 500 m² zal men SRD 0,50 per m² moeten neertellen. Voor percelen tussen 500-800 m² is het tarief SRD 0,60 SRD per m². Huurders die een grondoppervlakte hebben tussen 800-1500 m² zullen SRD 0.65 moeten betalen per m². Voor percelen groter dan 1500 m² is SRD 0,75 vastgesteld. Voor zakenpanden is het tarief SRD 1 en burgers die gronden hebben voor agrarische doeleinden moeten SRD 0,20 betalen per m². Volgens Gajadien zou iemand die een perceel van 5000 m² heeft en deze inzet als industrieterrein, nu SRD 10.000 extra per jaar moeten betalen. “Omdat de regering geld nodig heeft en njang musu meki. Iemand die 200 ha grond heeft en gebruikt om rijst te planten, moet op de een of ander moment SRD 40.000 opbrengen. Wat zal uiteindelijk gebeuren: mai en moesje zullen dan in plaats van SRD 100 voor een zak rijst, nu misschien het dubbele moeten betalen. Dan gaat men zeggen: ‘mi e wroko gi a volk’. ‘We hebben een sociaal contract gesloten met de samenleving.’ Wij zijn niet tegen verhoging. Niet alleen mensen in de productiesector, maar ook bepaalde burgers zullen meer moeten betalen.’ Volgens de VHP’er zou ook een burger met een kleine 1000 m² nu SRD 650 betalen.
Wij hadden gewaarschuwd: leningenplafond niet wijzigen
Gajadien benadrukte dat hij de coalitie enkele maanden terug gewaarschuwd had om het leningenplafond niet te wijzigen. Deze regel was volgens hem in 2002 opgenomen om desastreuze gevallen als de periode 1996 tot 2000 onder de regering Wijdenbosch te voorkomen. “Niemand heeft willen luisteren. Wij kunnen van hier tot morgen praten, maar als deze zaken en corruptie niet aangepast worden, zullen wij geen verbetering in de menswaardigheid brengen.” De parlementariër benadrukt dat het volk niets gemerkt heeft van de professionele begeleiding, maar juist armer van is geworden. Hij vindt het kwalijk dat Financiënminister Gillmore Hoefdraad de USD 75 miljoenlening bij Oppenheimer enkele dagen terug geprobeerd heeft te verdoezelen. “Pe a cementi beng de SRD 25, tide na SRD 92. Pe a melkbrood beng de SRD 3, tide na SRD 10. De kritische bijdrage van de coalitie heeft niets aan hun opgeleverd. Er wordt steeds geleend om tekorten te dekken”, aldus Gajadien.
Wanbeleid bij EBS
Ook over het wanbeleid bij de NV Energiebedrijven Suriname (NV EBS) maakt Gajadien zich zorgen, waar hij het bedrijf beschrijft als een ‘one man show’. Volgens de parlementariër spreekt het rapport van Jacobs Consultancy boekdelen. Een overschot aan personeelsleden, terwijl financiële deskundigen aan een kant worden geschoven. Het wordt volgens de parlementariër tijd dat het rapport ook naar het college wordt opgestuurd en vicepresident Ashwin Adhin ook duidelijkheid verschaft over de doorlichting van het energiebedrijf.
FR

error: Kopiëren mag niet!