Gajadien wil opheldering onfrisse zaken NH en OWT&C

Asiskumar Gajadien
Asiskumar Gajadien
Het VHP-assembleelid Asiskumar Gajadien kijkt uit naar meer duidelijkheid in vermeende gevallen van malversaties binnen ministeries die tijdens de huidige begrotingsbehandeling aan de kaak zijn gesteld in De Nationale Assemblee (DNA). De VHP’er heeft de afgelopen week diverse onfrisse zaken binnen de ministeries van Natuurlijke Hulpbronnen en Openbare Werken, Transport en Communicatie onthuld. De politicus vindt het erg dat normale burgers al langer dan twee jaren op een huisaansluiting wachten, terwijl politieke vrienden binnen het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen binnen de kortste tijd en bovenal kosteloos aanspraak kunnen maken daarop. “De informatie is uit enkele stukken te halen. Wij moeten het systeem van nepotisme een halt toeroepen. Bij één geval is een hele hoogspanningslijn onnodig van bovengronds naar ondergronds gewijzigd. Hierbij moet de staat voor bijna SRD 1,2 miljoen opdraaien. Bij een andere is een geheel verkavelingsproject gratis door de NV EBS aangelegd”, benadrukt de politicus. Volgens hem moet minister Regillio Dodson in de tweede ronde van de begrotingsbehandeling een overzicht van alle soortelijke opdrachten vanaf de periode 2010 tot heden indienen in De Nationale Assemblee (DNA). Het overzicht zal volgens hem aantonen wie deze ‘politieke bonzen’ precies zijn en onder welke namen hun zogenaamde stichtingen opereren.
Kosteloze stroomaansluitingen nu een fabel
Opmerkelijk volgens Gajadien is dat een tijdje terug een regeringsbesluit is genomen dat aansluitingen voor huishoudens voor 1 fase kosteloos tot een afstand van 80 meter van de stroompaal zou zijn. Voor een 2 fase aansluiting binnen 40 meter tot de paal kon dan een bepaald bedrag worden betaald. “In de praktijk moeten de mensen nu hogere bedragen betalen dan in de missive is opgenomen. We denken aan de bijdrage voor trafokosten en allerlei andere kosten die zelfs in vreemde valuta erbij komen”, stelt de VHP’er. Volgens hem duiden deze zaken erop dat het mismanagement binnen de NV Energiebedrijven Suriname gewoon wordt voortgezet.
Dodson kampioen in verdraaien feiten
In het parlement heeft minister Dodson deze beweringen vorige week naar het rijk der fabelen verwezen. “Dodson is kampioen in het verdraaien van feiten. Eerst ontkent hij, achteraf geeft hij toe dat dit wel bij bepaalde projecten is gebeurd”, zegt Gajadien. Volgens de politicus heeft de bewindsman hem niet onderbouwd ervan kunnen overtuigen dat deze zaken inderdaad niet plaatsvinden.
Aannemer bevoordeeld voor SRD 720.000 bij OWT&T?
Ook op het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) heeft Gajadien een aantal onregelmatigheden ontdekt. Zo is volgens hem een bedrag van SRD 720.000 goedgekeurd voor het uitvoeren van herstel- en onderhoudswerkzaamheden van de Algemene Werkplaats (AWP). “Er is een bedrag goedgekeurd voor een zekere naam, terwijl het niet duidelijk is of deze persoon een bedrijf heeft of niet. Ik ben dat zelfs bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken gaan natrekken”, stelt de VHP’er.
Voertuigen OWT&C verdwijnen van terrein derde
Gajadien vindt het ook vreemd dat kapotte voertuigen van OWT&C naar een andere locatie worden gebracht en gestationeerd. Uiteindelijk zouden deze voertuigen van het terrein zijn verdwenen. “Terwijl hij zegt hoe geweldig AWP is geworden, zien wij dat voertuigen naar ergens anders toegaan en daar worden gestationeerd. De minister kon mij geen duidelijkheid hierover geven. Als iemand inderdaad zijn diensten gratis heeft aangeboden, waarom zijn de voertuigen niet naar de AWP gebracht?”, aldus Gajadien.
FR

error: Kopiëren mag niet!