John van Coblijn: “Amzad Abdoel heeft 7 jaren lang mooie verhalen verteld”

John van Coblijn Abdoel2De politicus John van Coblijn vindt het vreemd dat NDP-parlementariër Amzad Abdoel ineens van mening is dat het niet goed gaat met de economie van het land, terwijl hijzelf dit beleid al 7 jaren lang heeft verdedigd. “Amzad Abdoel heeft 7 jaren lang mooie verhalen verteld. Hij bleef erbij dat alles goed ging, maar hij is absoluut niet veranderd. Wij moeten dit juist als een gimmick zien waar hij probeert om de samenleving weer op een dwaalspoor te brengen. Ik denk dat Abdoel juist met zijn betoog probeert te voorkomen dat de regering valt en hij dus door kan blijven functioneren. Dat is zijn strategie!”, zegt Van Coblijn aan Dagblad Suriname. Abdoel, de voorzitter van de vaste parlementaire commissie Financiën, heeft meerdere malen voor de verkiezingen de verzekering gegeven dat de Surinaamse munt nimmer een devaluatie zou krijgen. Uiteindelijk gebeurde dat toch. Van Coblijn voert aan dat de NDP’er zelf via de radio in 2013 geprobeerd heeft aan te geven dat een artikel in de media, waarin stond dat de regering naarstig op zoek was naar geld, niet op waarheid berustte. ‘De informatie is toen naar buiten gekomen vanwege het feit dat wij de informatie kregen dat de regering toen al problemen had bepaalde zaken te financieren. Uiteindelijk doet hij er 5 jaren over tot het besef te komen dat hij achter loopt en dat hij en zijn coalitiefractie super laat zijn”, aldus Van Coblijn.
Juist zorgen maken
Van Coblijn benadrukt dat wij ons juist na de oproep van Abdoel meer zorgen moeten maken, omdat de NDP’er de regering nadrukkelijk heeft opgeroepen met meer kostenverhogende maatregelen voor de samenleving te komen. Hij verwijst hiermee naar de verhoging van grondhuur en rij- en voertuigenbelasting. “In feite zegt Abdoel: ‘breng die samenleving allerlei maatregelen in rekening en neem dat geld uit de samenleving’”, zegt Van Coblijn. De politicus voert aan dat Abdoel niets concreets heeft aangehaald hoe de samenleving uit de blubber zal worden gehaald. “Hij moest juist gesproken hebben over hoe de kennis van Surinamers kan worden vergroot, waardoor juist gespaard en bezuinigd kan worden en ondernemerschap kan worden gestimuleerd. Het stimuleren van klein- en middelgroot ondernemerschap, waardoor een groot deel van wat wij importeren, wij zelf hier kunnen produceren”, aldus de politicus.
‘Overheidsgebouwen verkopen voor consumptie, is waardeloos’
Financiënminister Gillmore Hoefdraad beweert dat er SRD 400 miljoen aan extra inkomsten zal zijn het komende jaar. Hiervan is SRD 186 miljoen afkomstig uit aanpassen van grondhuurprijzen door Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer. SRD 100 miljoen zal verkregen worden uit de verkoop van onroerend goed. De verkoop van aandelen zal SRD 114 miljoen opleveren. “Als je overheidsgebouwen gaat verkopen om het geld te consumeren, dan is dat waardeloos”, stelt Van Coblijn. Volgens hem zou de verdiende SRD 100 miljoen juist gebruikt moeten worden als investering voor de verhoging van de productie. “Ik hoor allerlei losse flodders van de minister van Financiën, maar geen gedegen goed plan. Ook Hoefdraad is alleen maar gefocust om de zaak te kunnen redden”, aldus Van Coblijn.
DNA medeverantwoordelijk gefaald beleid
Van Coblijn benadrukt dat de regering niet de enige verantwoordelijke is voor wat momenteel in het land gebeurt, maar ook De Nationale Assemblee. Vooral parlementsvoorzitter Jennifer Simons verdient volgens hem een stevige kritische noot. “Door het ontbreken van het debat in het huis van het volk, is de regering niet onder controle van het parlement komen te staan. Uiteindelijk hebben wij gezien dat de regering mooie monologen heeft gehouden.”
Voorzichtig optimisme NDP-fractie is voor-de-gek-houderij
NDP-fractieleider Andre Misiekaba zei dat pas bij een goede uitwerking van de regering hoe het geld binnengehaald zal worden, zijn voorzichtige optimisme zal omslaan in optimisme. Van Coblijn ziet niets aan deze voorzichtig optimistische houding. “Op de dag dat er gestemd moet worden, zal zijn fractie toch alles goedkeuren. Het is een voor-de-gek-houderij om ons te laten geloven dat zij ineens kritisch zijn geworden. Zij wisten allang dat regering en coalitie geen goed beleid maakten, omdat de uitgaven fors omhoog zijn gegaan. Nu wassen zij hun handen in onschuld.” Volgens de politicus moet de coalitie duidelijk worden gemaakt dat zij met dit aanhoudend gedrag steeds verkeerd beleid hebben gemaakt. Het wordt volgens hem tijd dat als staatsmannen en staatsvrouwen wordt gewerkt aan de opbouw van het land.
April 2015: ‘Er is geen reden tot paniek’
In april 2015, een maand voor de eime verkiezingen, zei Abdoel in een televisie-interview dat er helemaal geen reden was tot paniek. “Er is geen reden tot paniek. Er komt geen devaluatie. Het heeft alleen te maken met de verkiezingstijd en dat er paniek wordt gezaaid”, zei Abdoel. De koers op straat lag toen al dichtbij de SRD 4 ten opzichte van de SRD 3.25 van de moederbank.
Juli 2015: ‘Suriname heeft hoger economische groei gekend dan landen Caribisch gebied’
Abdoel legde in juli 2015, na een presentatie van de toenmalige monetaire autoriteiten, uit dat de regering in haar afgelopen vijf jaar consistent is geweest met de presentatie van cijfers. Volgens hem heeft Suriname een economische groei gekend die hoger was dan bepaalde landen van het Caribisch gebied. Abdoel zei dat de wisselkoers stabiel is gebleven en er helemaal geen sprake was van een opkomende devaluatie van het Surinaams munt. De politicus zei verder dat de Surinaamse economie wel degelijk was gegroeid.
FR

error: Kopiëren mag niet!