Hof van Justitie beëdigt 6 nieuwe advocaten

Rasoelbaks _Tijd voor alternatieve  manieren van geschillenbeslechting_“Het wordt tijd dat serieus wordt gekeken naar alternatieve manieren van geschillenbeslechting. Met ongeveer 200 advocaten snapt u dat het overvol wordt in de rechtszaal”, zei Iwan Rasoelbaks, waarnemend president van het Hof van Justitie, vrijdag tijdens een buitengewone openbare zitting. Tijdens deze gelegenheid heeft het Hof 6 nieuwe advocaten beëdigd. De nieuwbakken advocaten zijn Sarswatie Ramlagansing, Hariette Tholen, Helen Vreden, Natasja Bouman, Serena Essed en Devika Sitaram. De waarnemend Hof-president verwacht een toename van rechtszaken de komende tijd. Rasoelbaks stelde daarom voor om alternatieve oplossingen te kiezen, zoals bemiddeling (mediation) of arbitrage. Indien elke advocaat wekelijks 2 zaken op de rol heeft, loopt dat al gauw op tot 400 zaken rechtszaken. Indien er geen verandering optreedt, zal er oververhitting van de organisatie plaatsvinden, terwijl doorlooptijden van rechtszaken ook langer zullen duren. Al te vaak sturen partijen in een rechtsgeschil het aan op een verlies-win-situatie door een vonnis. Rasoelbaks is voorstander van een win-win-gedachte. Hij vindt dat partijen in rechtsgeschillen creatief moeten gaan denken over een eigen oplossing van hun dispuut en met eigen voorstellen moeten komen. Hij heeft daarbij een ieder opgeroepen om het initiatief van alternatieve geschillenbeslechting binnen ons rechtsbestel te omarmen en bewust te worden van de gigantische mogelijkheden daarvan. De eerste stap daarbij is de oprichting van een Suriname Mediation Instituut. Mediation is professionele bemiddeling tussen partijen onder begeleiding van een neutrale derde, de mediator. De magistraat denkt daarbij onder andere aan scheiding- en delingszaken/boedelkwesties, echtscheidingen en voorzieningen voor minderjarige kinderen, arbeidsrechtelijke kwesties en schadevergoedingsproblemen die voortkomen uit aanrijdingen, bedrijfsongevallen en andere onrechtmatige daden. Enkele jaren terug was al een aanzet gedaan tot de oprichting van een Suriname Mediation Instituut, maar die poging mislukte. De magistraat is blij dat het Surinaams Arbitrage Instituut (SAI) sinds 2014 wel weer nieuw leven is ingeblazen.
FR

error: Kopiëren mag niet!