Pengel: “Sin tax voor dekking kosten dure medische zorg”

Minister Patrick Pengel van Volksgezondheid spreekt tegen dat de financiering van medische ingrepen zoals hartoperaties, EHBO-diensten, intensive care, nierdialyse en kankerbestrijding door de regering weggehaald zal worden uit de Basiszorgverzekering. Tijdens de begrotingsbehandeling donderdag in De Nationale Assemblee (DNA) verduidelijkte de bewindsman dat naar alternatieve financieringsbronnen gezocht zullen worden om de dure tertiaire zorg te kunnen dekken. Hierbij denkt hij aan het heffen van de zogenaamde ‘sin tax’ op genotsmiddelen als tabak, alcohol en suikerhoudende dranken, waardoor een fonds voor deze uitgaven kan worden ‘opgetopt’. Naast het heffen van de belasting op genotsmiddelen denkt de bewindsman ook op microbetalingen bij het afhalen van medicamenten met recepten. “Het is op geen enkel manier de bedoeling dat mensen die Bazo-verzekerd zijn, een lagere dekking hebben. Wij willen een zo compleet mogelijk pakket behouden. Het totaal gezondheidszorgbudget is veel groter dan het premie-inkomen. Wij willen de misbruikers van genotsmiddelen laten meebetalen aan de duurdere zorg. Het zijn vaak deze mensen die gebruik maken van de duurdere zorg wanneer zij chronische, niet overdraagbare aandoeningen oplopen”, aldus de minister.
Premie-inkomsten voor ziekenhuiszorg
De algemene middelen uit de begroting gaan volgens Pengel naar het Bureau Openbaar Gezondheidszorg (BOG) en algemene preventieprogramma’s, beschikbaarheid voor de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) en Medische Zending (MZ), hiv-remmers en tuberculose-medicamenten. De premie-inkomsten uit de basiszorgverzekering zullen gebruikt worden voor de dekking van de eerstelijnszorg, de normale ziekenhuiszorg. Volgens de minister is gekozen voor een lage nominale premie bij de basiszorgverzekering, zodat iedereen die de verzekering betaalt, een laag bedrag betaalt. Dat heeft nu uiteindelijk geleid naar een zekere in balans. “We hebben gezien dat de uniforme premie en het totaal premie-inkomen onvoldoende zijn om de totale basiszorg te financieren”, aldus de bewindsman.
Lagere sociale klassen hebben meer te kampen met chronische aandoeningen
De minister is zich van bewust dat deze vorm van belastingheffing vooral de minder draagkrachtigen zal raken, maar vindt dat de heffing ook gezondheidsvoordelen voor de mensen brengt. “Misbruik van alcohol, tabak en suikerhoudende dranken komt vaak voor in de lagere sociale klassen. Ook de impact van chronische aandoeningen op deze gezinnen is dan ook groter. Als wij deze zaken belasten, verwachten wij dat het gebruik zal afnemen. Ons streven is dat de zorg betaalbaar moet zijn en dat voor een ieder tegelijkertijd voldoende middelen zijn om continuïteit en kwaliteit te waarborgen. Wanneer wij deze financiële balans hebben bereikt, betekent het dat alle ingezetenen conform de wet bijdragen in ons nationaal zorgbudget en dat iedereen verzekerd is binnen het zorgsysteem”, aldus de minister.
Kosten besparen door medicamenten uit klapper te halen
VHP-parlementariër Asis Gajadien en diens fractieleider Chan Santokhi wilden verduidelijking van de minister over problemen die patiënten ondervinden. Gajadien wilde weten of de voorzieningen inderdaad zijn gegarandeerd. Volgens hem vallen medicamenten de laatste dagen steeds uit de medische klapper vermoedelijk om kosten te besparen. Santokhi voerde aan dat een aantal mensen dat elke maand SRD 175 voor een Bazo-verzekering heeft betaald, nu geconfronteerd is met een betaling van SRD 1980 voor een verzekering voor een heel jaar. “Een heleboel van deze mensen zit in de salarisklasse van SRD 1600 en SRD 2000 per maand. Ik wil weten hoe de minister dit gaat aanpakken”, aldus Santokhi. Pengel adviseerde de mensen die verplicht worden een jaar te verzekeren, zich te wenden tot de Zorgraad.
Korte verlenging Bazo-kaarten brengt meer kosten voor staat
Celsius Waterberg (BEP), zelf ook arts van beroep, beweerde gevallen mee te hebben gemaakt waar Bazo-kaarten van patiënten in de verre districten slechts voor 3 of 5 maanden worden verlengd. Los van het feit dat dit de burger meer kosten oplevert, vindt hij dat de overheid onnodig meer geld moet uitgeven om steeds nieuwe kaarten te drukken. NDP-fractieleider Andre Misiekaba vindt het jammer dat ook met de gezondheidszorg politiek wordt bedreven door kwaadwilligen. Hij juicht de voorstellen van de minister toe.
FR

error: Kopiëren mag niet!