Salarissen ziekenhuizen hopelijk voor 25ste uitbetaald

Imro Edam
Imro Edam
“Als ik de signalen mag geloven die hier en daar zijn gegeven, is er een garantie gegeven dat de ziekenhuizen van de maand voor den 25ste de salarissen zullen ontvangen”, zegt bondsvoorzitter van ‘s Lands Hospitaal, Imro Edam. De overheid heeft gesteld er heel hard aan te zullen werken dat de mensen de gelden kunnen ontvangen. Overigens heeft de voorzitter ook mogen vernemen dat de ziekenhuizen een bepaald bedrag zullen ontvangen, maar tot op dit moment is het niet bekend wanneer dat zal komen en hoeveel deze zal bedragen. Als het goed is moeten deze gelden meer in de vorm van een financiële injectie gezien worden. Edam zegt in dit kader pas te zullen weten wat dit bedrag precies is, nadat het totale bedrag die alle ziekenhuizen moeten krijgen, bekendgemaakt wordt.
Bond extra alert
De bondsvoorzitter zegt dat de bond extra alert zal zijn dat het geld inderdaad op tijd betaald wordt dit jaar. “Vanaf volgend jaar gaan we er echt erop letten dat gelden tijdig uitbetaald worden, omdat het schering en inslag is dat gelden laat overgemaakt worden.” In de maand november waren de salarissen op 30 november gestort. De koopkrachtversterking is 3 dagen nadien gestort. De bond wil dat gelden die overgemaakt moeten worden door het Staatsziekenfonds (SZF), niet meer den 28ste vrijgemaakt worden, omdat het niet meer haalbaar is bepaalde zaken voor eind van de maand af te ronden. De overheid wil proberen de dagen waarop de ziekenhuizen mogen gaan declareren, een beetje te verkorten. Dat heeft men onder andere beloofd. Het beloofde moet volgens Edam nog bewezen worden, maar de bond staat in ieder geval wel op scherp. “Voor het geval men het toch laat afweten zijn de consequenties voor de overheid zelf. Dat zal ook de nodige gevolgen hebben voor de patiënten, maar toch denk ik niet dat de overheid dat zal toelaten. We zijn in ieder geval optimistisch en hopen dat de late uitbetaling van medewerkers tot het verleden mag gaan behoren.”
Rond de uitbetaling van de medewerkers hoopt de bond al op 23 december iets te zien. “Net als hoe de overige ambtenaren kunnen beschikken over hun salarissen, precies zo moet dat ook voor ons zijn. De decembermaand is een maand waarbij mensen uitgeven. De mensen hebben het een heel jaar door moeilijk, maar willen toch het geheel in december goed afsluiten. Het geld moet dus beschikbaar zijn net als van de overige ambtenaren. Indien dat niet het geval is, kunnen zaken er grimmig uit gaan zien”, aldus Edam

error: Kopiëren mag niet!