10 jaar gevechtsdrama in DNA: Somohardjo heeft helemaal geen spijt van ‘trapreflex’ tegen Doekhie

10 jaar gevechtsdrama in DNA 4
10 jaar gevechtsdrama in DNA 3
10 jaar gevechtsdrama in DNA 2
10 jaar gevechtsdrama in DNA 1Vandaag is het precies 10 jaar geleden dat de NDP-parlementariër Rachied Doekhie, die toen als oppositielid in het parlement zat, een trap kreeg van zijn collega-assembleelid van de Pertjajah Luhur (PL), Paul Somohardjo. De PL-topman zat toen aan als parlementsvoorzitter. Het betrof de regering Venetiaan-Sardjoe. Het was Abop-voorzitter Ronnie Brunswijk die Doekhie als eerst omver duwde.
In gesprek met Dagblad Suriname geeft Somohardjo openhartig mee na die 10 jaren helemaal geen spijt te hebben van zijn trap die hij aan Doekhie heeft gegeven. ‘Het is in een reflex gebeurd.’ Volgens Somohardjo moet er een les geleerd worden uit dit incident. En dat is dat er niet zomaar valselijk beschuldigd moet worden. Het parlement werd geleid door de plaatsvervangend-voorzitter Caprino Alendy, toen Doekhie allerlei beschuldigingen over grondmalversaties deed aan het adres van Somohardjo. Doekhie hield het parlement ook over een doos vol met bewijsstukken te hebben. De vergadering werd toen verdaagd en Somohardjo zei aan Doekhie: ‘kom maar met je doos’.
De lichaamstaal van Somohardjo is al 10 jaren verkeerd opgevat als zou hij Doekhie hebben uitgelokt. ‘Maar dat was niet het geval’, vertelt Somohardjo. Hij zei tegen Doekhie ‘kom maar met je doos’. Volgens Somohardjo kreeg hij vervolgens een stoot van Doekhie. Het Abop-assembleelid Brunswijk stond naast Somohardjo. ‘En toen heeft Brunswijk hem gepakt en weggesleept. Doekhie kwam vlak voor mijn voeten ten val. En toen heb ik hem in een reflex getrapt.’ Volgens Somohardjo moet Doekhie een ding onthouden. ‘Dat geen enkele Somohardjo tot nog toe de gevangenis van binnen heeft gezien.’ Terwijl een broer van zijn collega-assembleelid ‘opgesloten was wegens het drukken van vals geld’.
Schoen
De schoen waarmee hij Doekhie 10 jaren geleden een trap gaf, is goed en wel bewaard. ‘Als een museumstuk.’ Somohardjo blijft erbij dat Doekhie zelf aanleiding had gegeven tot het trapincident in het hoogste college van staat 10 jaar geleden. Het geval voltrok zich op 13 december 2007. Drie jaren verder wordt Somohardjo coalitiepartner en collega-assembleelid van Doekhie in het parlement. ‘Ik kan samenwerken met Doekhie. Ik leef niet in vijandschap met hem. Hij moest mij niet zomaar valselijk beschuldigen.’
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!