Wangsabesari niet gelust op DNA-stoel Tsang

1Wangsabesari niet gelust op DNA-stoel TsangDat NDP-parlementariër Stephen Tsang de volgende minister van Handel, Industrie en Toerisme wordt, is al 100% zeker. Bronnen binnen de top van de coalitie zeggen aan Dagblad Suriname dat de benoeming van Tsang in januari 2018 een feit zal zijn. Ferdinand Welzijn, de huidige minister van HI&T, zal ook tegen die periode formeel worden aangesteld als minister van Justitie en Politie. Het vertrek van Tsang uit het parlement zal ertoe leiden dat Oesman Wangsabesari van Nieuwe Stijl KTPI (NSK) in De Nationale Assemblee (DNA) komt. Wangsabesari stond bij de afgelopen verkiezingen op nummer 14 van de kandidatenlijst van de NDP en behaalde amper 370 stemmen in Paramaribo. Het probleem volgens de bronnen is echter de betrouwbaarheid van Wangsabesari vanwege het feit dat hij geen NDP’er is en in het verleden heeft getoond zijn eigen weg op te gaan in de DNA. “Als wij Tsang opofferen, hebben wij dan minder echte NDP-zetels. Wansabesari is Nieuwe Stijl KTPI’er en geen NDP’er. Als hij op een dag opstaat en aangeeft dat hij niet meer conform de fractiediscipline wil werken, hebben wij dan een groot probleem. Denk maar aan de gevallen toen Nieuw Suriname de Mega Combinatie chanteerde voor het verlenen van quorum”, benadrukken bronnen.
Derryl Boetoe volgt als Wangsabesari niet bewilligd
Wangsabesari heeft tijdens de vorige regeerperiode als lid van de Kerukanan Tulodo Pranatan Ingil (KTPI) geprobeerd om de macht naar zich toe te trekken en heeft uiteindelijk met zijn mislukte coup beslist om maar een eigen partij te vormen, meer bekend als de Nieuwe Stijl KTPI (NSK). Ook in het parlement richtte hij een aparte fractie samen met collega Revano Wongsoredjo op en ging zijn eigen weg op. Uiteindelijk kon de NSK wegens bepaalde omstandigheden niet deelnemen aan de afgelopen verkiezingen, waardoor deze besloot onder de vleugels van de NDP op nummer 14 in Paramaribo deel te nemen. Met slechts 370 stemmen achter zijn naam haalde hij bakzeil. De NSK’er viel met 99 stemmen terug van de 469 stemmen die hij in 2010 kreeg. Hoewel het aantal stemmen geen factor bij de ex-KTPI’er was, kwam hij in vergelijking met 2010 niet in aanmerking voor een zetel in het parlement. Indien Wangsabesari inderdaad niet bewilligt bij het Centraal Hoofdstembureau (CHS), zal Derryl Boetoe, ex-voorzitter van het Nationaal Jeugdparlement (NJP) en huidige directeur van de Centrale voor Vissershavens in Suriname NV (Cevihas), opschuiven. Namens de NDP behaalde hij 1058 stemmen.
‘De meningen zijn een beetje verdeeld
De bronnen geven aan dat her en der wordt gesproken over de vervanging of overplaatsing van verschillende bewindslieden. “De meningen zijn een beetje verdeeld. Een deel vindt dat het beleid aangepast moet worden, terwijl de ministers ook hardere richtlijnen moeten krijgen. Het ander deel wil dat de ministers gewoon vervangen moeten worden.” Volgens de bronnen zijn de discussies echter nog niet ver om aan te geven welke andere ministers op de schopstoel zitten. “De enige persoon over wie er echt gesproken is, is Tsang”, aldus de coalitie-toppers.
Rachied Doekhie: ‘Alles is mogelijk’
NDP-parlementariër en hoofdbestuurslid Rachied Doekhie om een reactie gevraagd, zegt aan Dagblad Suriname dat niets wordt uitgesloten. “Binnen het hoofdbestuur is nog niets besproken, maar alles is mogelijk”, zegt de politicus aan de krant. Doekhie voert aan dat Tsang op dit moment met Amzad Abdoel en Jitendra Kalloe in Argentinië vertoeven voor het bijwonen van een parlementaire conferentie van de Wereldhandelsorganisatie. Wanneer hij terugkeert deze week zal de NDP-fractie dan meer duidelijkheid hierover vragen. Deze week is de regering aan het woord tijdens de begrotingsbehandeling. Ook van regeringszijde verwacht hij meer duidelijkheid.
FR

error: Kopiëren mag niet!