Natuurgenezer Bhagwat krijgt hoge onderscheiding president

1 Natuurgenezer Bhagwat (2)
1 Natuurgenezer Bhagwat (1)De natuurgenezer Roepnarain “Moenna” Bhagwat uit Saramacca kreeg woensdag door president Bouterse de onderscheiding van Commandeur in de Ere-orde van de Gele Ster. President Bouterse haalde aan dat patiënten die zijn opgegeven door de Westerse geneeskunde naar Bhagwat gestuurd worden voor genezing. In gesprek met Dagblad Suriname geeft Bhagwat mee dat hij zich sedert 2003 bezighoudt met het genezen van patiënten op de traditionele wijze middels het maken van kruidenextracten. Behalve tumoren geneest hij ook epileptische aanvallen, hernia, jicht, reumatiek, hepatitis B en nieraandoeningen. Hij spreekt zijn dank uit aan het adres van het staatshoofd, maar in het bijzonder is hij de chirurg John de Bye bijzonder erkentelijk voor deze behaalde mijlpaal. Het is bijkans 8 jaren dat hij nauwe contact onderhoudt met deze medische specialist. ‘Dankzij dokter De Bye ben ik zo ver gekomen.’
Bhagwat is op Calcutta, Saramacca, woonachtig. Veel personen kunnen het zich niet permitteren om deze lange afstand af te leggen. Chirurg De Bye had hem een ruimte beschikbaar gesteld op zijn poli in het ’s Lands Hospitaal. Twee keren per week kwam hij op de poli waar hij volgens eerder gemaakte afspraken medicijnen bracht voor zijn patiënten. Op deze wijze heeft hij zeker 8 jaren gewerkt. Maar in februari van dit jaar werd een eind hieraan gebracht door de nieuwe leiding van het hospitaal. De Bye die heel begaan is met het lot van de zieke patiënt, bood toen een ruimte ter beschikking in zijn woning te Paramaribo-Noord. Op deze locatie gaat Bhagwat 2 keren per week, namelijk op de maandag en donderdag, zijn diensten aanbieden.
Volgens afspraak neemt hij medicijnen mee voor zijn patiënten om hen tegemoet te komen. Tegen half vier in de ochtend staat hij op. Tegen half vijf in de ochtend rijdt hij vanuit Saramacca naar Paramaribo-Noord om vroeg aanwezig te zijn op zijn locatie. ‘Tussen kwart over zes tot half zeven ben ik al in de stad. Veel patiënten komen hun medicijnen heel vroeg nemen. Dan hoeven ze geen werkdag te missen’, vertelt Bhagwat.
Op de dag van de huldiging was hij vergezeld van een van zijn oud-patiënten, die ook een jongere neef van hem is. Bijkans 10 jaren geleden hadden de artsen een hersentumor bij deze neef ontdekt. De doctoren hadden hem al opgegeven, indien hij zich niet zou laten opereren. Maar de neef koos ervoor om de medicijnen van Bhagwat in te nemen, totdat de artsen na een MRI-onderzoek versteld stonden van het feit dat er geen ‘vlek’ meer te zien is op de scan. Al 10 jaren heeft hij een heel nauwe band met zijn genezer en ondersteunt hij hem met raad en daad.
Op de dag is ook een andere bewoner van Saramacca, Arun Mangroe, onderscheiden als Officier in de Ere-orde van de Palm. Mangroe doet heel veel sociaal werk in het district.

error: Kopiëren mag niet!