“In december is waakzaamheid in het verkeer vereist”

“De decembermaand staat bekend als de feestmaand, omdat diverse activiteiten ontplooid worden in verband met de kerstdagen en jaarafsluiting. De overheid tot organisaties in buurten en de stad en bedrijven organiseren afsluitingsbijeenkomsten, kerstdiners, alsook andere reguliere activiteiten. Het verkeer is dan onvermijdelijk druk. In deze periode is het belangrijk overall waakzaamheid te betrachten ondanks die feesthype”, zegt de voorzitter van het Korps Suriname Verkeervrijwilliger (KSV), Helmut Gezius. Volgens Gezius merk je een duidelijk verschil tussen de decembermaand en de overige maanden in het jaar, in die zin dat op piekmomenten van de dag in het verkeer een verhoogde aanwezigheid van auto’s te zien is, vooral richting binnenstad. Hierdoor ontstaat er filevorming op bepaalde kruispunten en weggedeelten. “In deze periode verandert tevens de stemming van de mensen. Mensen zijn feest georiënteerd en gericht op de festiviteiten en zoeken evenementen op. Dit verhoogt de spanning in de mensen. Ook vloeit de alcohol in deze periode rijkelijk. In deze stemming gaan de mensen de wegen op. We willen dat de mensen met mate drinken, zodat zij geen gevaar vormen voor zichzelf en anderen. Overigens doet december het niet altijd slecht voor wat verkeersdoden betreft. Ten aanzien van kleine incidenten is dat een ander verhaal.”
Kalmte bewaren
De KSV roept de mensen op vooral kalmte te bewaren. In deze periode zijn de mensen meestal hyper en hebben ze haast. “Wanneer we ons in het verkeer begeven, willen we dat in zo kort mogelijke tijd doen en met die geest nemen we deel aan het verkeer. Wat wij bij KSV hebben waargenomen, is dat men nog steeds rijdt zonder seatbelt aan en bezig is te telefoneren in het verkeer.” De voorzitter stelt in dit kader een beroep te willen doen op zowel de automobilist als de medepassagiers of inzittende om te letten op het rijgedrag. Als inzittende heb je ook de taak en verantwoordelijkheid de bestuurder van het voertuig aan te spreken als die met zijn rijgedrag of rijhouding je leven in gevaar brengt. Zowel in 2016 als 2015 zijn van de weggebruikers, de automobilisten en de bromfietsers degenen die het meest bij een verkeersongeval betrokken zijn. Als zij ook de veroorzakers zijn, is de KSV niet bekend. In deze periode moet men waakzaam zijn en misschien zoveel mogelijk proberen de stadsdrukte te vermijden. “We kennen de verkeersadders in de stad, te weten de Zwartenhovenbrugstraat, de Dr. Sophie Redmondstraat, Maagdenstraat, Waterkant en alle toevoerwegen, zoals Wanicastraat, Kwattaweg en de Van ’t Hogerhuysstraat, waar we meer voorzichtigheid moeten betrachten”, aldus Gezius.

error: Kopiëren mag niet!