Paul Somohardjo: “Mi na Gado pikin! Mi n’e broko, mi na afu sensi!”

Paul Somohardjo
Paul Somohardjo
Paul Somohardjo, fractieleider en voorzitter van de Pertjajah Luhur (PL), vermoedt dat NDP-voorzitter tevens president, Desi Bouterse, hem en zijn partij wil vernietigen, omdat hij in 2009 als toenmalige assembleevoorzitter Bouterse als DNA-lid had ontslagen. “Geen enkele minister, vicepresident, of president moet de durf hebben mij te schofferen. Wij van het parlement kiezen de president en de vp en zij zijn ons daarom verantwoording verschuldigd. Toen ik voorzitter van het parlement was, durfde niemand buiten De Nationale Assemblee de grap uit te halen om het parlement een reprimande te geven. Ook leden die zich binnen het parlement niet aan de orde hielden, liet ik met medewerking van de politie uit de vergaderzaal zetten. Ook u voorzitter had ik eens eruit gezet, want u was niet gemakkelijk. Zelfs toen uw partijvoorzitter Desire Delano Bouterse, toen lid van het parlement, nu president, de grap uithaalde om 5 maanden lang achtereenvolgend geen parlementsvergaderingen te bezoeken, heb ik hem ontslagen als lid. Niemand durfde toen om de leider van de NDP, de leider van de staatsgreep van 25 februari 1980, te ontslaan. De NDP had het toen aangevochten bij de Interparlementaire Unie (IPU) en de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), maar het resultaat was nihil. Regel is regel! Vandaar dat de haat van de president om mij en mijn partij kapot te slaan, maar het zal nooit lukken. Mi na Gado pikin! Mi n’e broko, mi na afu sensi!”, zei Somohardjo dinsdag tijdens de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee (DNA). De partij van Somohardjo vierde gisteren zijn 19de verjaardag met een dankdienst. Aanstaande zaterdag wordt een partijvergadering gehouden.
Noersalim noemde president Barabas, moordenaar en drugsdealer
Somohardjo verwees naar de recente verklaring van vicepresident Ashwin Adhin, waarin misnoegen is geuit op de tirade van Abop- parlementariër Edward Belfort en de vergelijking van Bouterse door ex-PL’er en Biza-minister Mike Noersalim met de moordenaar Barabas tijdens de afgelopen verkiezingen. “De vraag is, waarom zou u bang zijn? Waarom laat u zich misbruiken om het parlement te waarschuwen? Waarom durft de president het zelf niet? Vp onthoud één ding: niemand kan u ontslaan, behalve het parlement. Vp, u bent geen minister Dodson of een minister Pengel die angst heeft voor deze president, omdat ze anytime ontslagen kunnen worden. Ik weet zeker dat niet alle ministers achter uw verklaring staan vp, want er is zeker 1 minister in uw midden die uw president Barabas, moordenaar, drugsdealer en veroorzaker van de armoede heeft genoemd. Misschien kan minister Noersalim opstaan, zodat de kijkers thuis weten wie ik bedoel”, aldus Somohardjo.
Misiekaba: hij heeft al genoeg zorgen met zijn kapotte PL
De opmerkingen van de PL’er wekten irritatie op bij de NDP-fractie en assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons op. “Dat klopt, maar wat heeft u verder gedaan om het parlement te verheffen? U bent niet bezig uw memoires te schrijven. Als u niet bezig bent de begroting te behandelen, gaat u dan maar zitten”, stelde Simons, die vond dat Somohardjo al tientallen minuten buiten de orde was. Ook Misiekaba vroeg Somohardjo om de paarse partij met rust te laten. “Hij heeft al genoeg zorgen met zijn kapotte PL”, stelde Misiekaba die het optreden betitelde als ‘clownery’. De PL’er kreeg ondersteuning van VHP-fractieleider Chan Santokhi die vond dat Somohardjo zijn eigen stijl had om waarheden aan te kaarten.
Jarenlang corruptie en verspilling op ministeries
Jarenlang zijn er volgens de PL’er op verschillende ministeries waar de NDP leiding aan heeft gegeven, corruptie en verspilling geweest. “8,5 miljoen euro aan verbrande schoolboeken, miljoenen euro’s op Openbare Werken, cassavefabriek, miljoenen opgemaakt aan een trein van Poelepantje naar nergens, miljoenen hectaren aan grond weggegeven, miljoenen gestolen bij Carifesta, miljoenen gestolen bij Naschoolse Opvang, miljoenen euro’s zijn verdampt bij het bedrijf Investment and Development Corporation Suriname onder leiding van de ex-minister Winston Caldeira. Hoe staat het met het onderzoek naar deze gevallen van corruptie?”
Kasanmoesdiran en Algoe moeten portefeuille zelf inleveren
Nooit eerder had de NDP-fractie volgens hem de behoefte om corruptie naar voren te brengen, maar nu de verkiezing nadert brengt ‘deze fractie niet alleen corruptie naar voren maar noemt nu ook opeens namen’. “Alleen en enkel, omdat ze indruk willen maken op het volk en omdat de directeur geen Abrahams, Caldeira of Bouva heet, maar Kasanmoesdiran”, stelde de PL’er. Hij hekelde het feit dat de naam van de LVV-directeur onnodig door de NDP wordt besmeurd vanwege de zogenaamde haat op Javanen. Ook de LVV-minister Soeresh Algoe wordt volgens hem gekruisigd in de visvergunningenkwestie, omdat de NDP hem niet meer nodig heeft als ‘lokaas’. “Dus minister en directeur, neem de durf en stel uw portefeuille ter beschikking. Laten ze u niet ontslaan en bewijs ze dat u clean bent”, aldus Somohardjo.
FR

error: Kopiëren mag niet!