VSB zou geïnformeerd zijn bij mogelijke devaluatie

De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) timmert momenteel hard aan de weg om de productiviteit binnen haar eigen kringen te verhogen. Er wordt uitgekeken naar programma’s die de productiviteit van haar leden kan vergroten. Programma’s worden uitgevoerd en meetbare resultaten worden opgeleverd. Simultaan is de politieke sfeer in het land echter wederom gericht op een mogelijke devaluatie in de verwachting. Parlementariërs Krishna Mathoera en William Waidoe hebben onlangs via het radioprogramma ABC Aktueel hier de schijnwerpers op gericht.
“Als het zo door gaat en er geen andere mogelijkheid is dan geld te lenen om salarissen te betalen, dan is er geen andere optie dan monetair financieren. Hoe gaat men de salarissen betalen? Ik denk dat de regering dat niet lang zal kunnen volhouden”, zei Mathoera. Zij noemde als voorbeeld de periode juli 2017 toen de vakantiegelden uitbetaald moesten worden. Er is bij de RBC bank Euro 10 miljoen geleend tegen een rente van 7%. Er is volgens haar constant bij de lokale banken geleend om salarissen te betalen. “Om de positie van de banken veilig te stellen, denk ik dat zij ook zullen stoppen met voorschieten”, aldus Mathoera. Uiteindelijk voorziet zij de gang naar monetaire financiering.
Waidoe zei ook dat hij zeer zeker een devaluatie verwacht als er geen ander beleid wordt gevoerd. “Ik hoop het niet en het kan nog voorkomen worden wanneer wij echt naar de begroting kijken”, zei de politicus. Hij stelt voor om te knippen in uitgaven op de begroting, die niet gedetailleerd en onnodig voorkomen op de begroting van de regering.
Enige mate van stabiliteit voor US$ koers
VSB-directeur Steven Mac-Andrew geeft in gesprek met Dagblad Suriname aan dat de vereniging een goede werkrelatie heeft met de president van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). De VSB is onderdeel van een platform, dat op gezette tijden met de CBvS-president vergadert. “Ik denk dat als er een vraagstuk is over een mogelijke devaluatie, wij zeker daarover geïnformeerd zullen worden”, stelt Mac Andrew. Hij constateert integendeel enige mate van stabiliteit voor wat de US$ koers betreft op de valutamarkt. Over de Euro spreekt hij even niet, aangezien die meer gelinkt is aan ontwikkelingen in de wereld, die Suriname niet in de hand heeft. Aan de US$ kan Suriname wel wat doen.
De afgelopen maanden heeft de US$ volgens Mac Andrew en redelijk stabiel niveau vertoond. Het is in ieder geval beneden het niveau van begin van het jaar. “Wij zullen er rekening mee moeten houden dat het niet verder zal gaan dalen. Uiteraard moeten wij er ook alles aan doen om te voorkomen dat het weer gaat dalen. Wij blijven altijd bereid om samen te werken met de monetaire autoriteiten om ervoor te zorgen dat de koers gestabiliseerd kan blijven”, aldus de VSB-directeur.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!