Ook overheid kan met Score-programma productiviteit verbeteren

Jayantha de Silva
Jayantha de Silva
Op globale schaal is het tot nog toe de private sector geweest die het productiviteitsprogramma Sustaining Competitive and Responsible Enterprises (Score) van de ILO het meest heeft geïmplementeerd. De behoefte aan de introductie van Score kwam vorig jaar in Suriname naar voren, toen de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) samen met de ILO en de Competitiveness Unit Suriname (CUS) twee workshops organiseerde om de kennis over productiviteit in Suriname te vergroten, maar ook om het belang hiervan te benadrukken. Dit werd noodzakelijk geacht, omdat Suriname in de Americas het laagst scoorde op het gebied van productiviteit. Een pilot fase van het programma is inmiddels met succes afgerond. Vier bedrijven en consultants hebben aan meegedaan. In dit kader is speciaal voor deze training de mastertrainer, Jayantha de Silva, uit Sri Lanka aangetrokken door de ILO. De Silva, die een managementconsultant en productivity specialist is, is één van de Score mastertrainers, die wereldwijd door de ILO wordt ingezet.
Niet gelimiteerd
Gezien er binnen het overheidsapparaat ook vaak geroepen wordt naar meer productiviteit, nam Dagblad Suriname dit onderwerp ook mee naar De Silva. Hij geeft desgevraagd in gesprek met krant aan dat dit programma niet gelimiteerd is tot productie of service in de private sector. Ook de publieke sector kan er veel mee doen. Aan de verhoging van de uitvoeringscapaciteit van de overheid zijn er twee sleutelaspecten (Planbureau-Ontwikkelingsplan 2017-2021). Aan de ene kant is de herbezinning op de overheidstaken nodig, waardoor de organisatie zich beter kan concentreren op gekozen kerntaken. Aan de andere kant is er de verhoging van de efficiëntie door betere werkprocedures en discipline, een efficiëntere organisatie (structuur), integratie van ICT en het opvoeren van de kennis en technische vaardigheden van het personeel. De kernproblematiek binnen het overheidsapparaat wordt vaak als volgt gekarakteriseerd: een ernstig tekort aan hoog gekwalificeerd en ervaren kader, maar een groot overschot aan on- of laaggeschoold personeel, tekortschietende menskracht om op innoverende wijze de overheidstaken te vervullen en onvoldoende en gebrekkige infrastructuur, faciliteiten en middelen.
Voldoende handvaten
De Silva stelt dat het Score programma voldoende handvaten aanbiedt om ook binnen overheidskringen productiever te worden. Een overheid in Azië is ertoe overgegaan om dit programma van de ILO te implementeren. De manier waarop het programma in elkaar is gezet, zou volgens De Silva, voor geen moeilijke overname door de overheid moeten zorgen. “Het gaat om het verbeteren van je productiviteit. Het gaat om het beter en goedkoper doen van de dingen die je al doet. Daarnaast wordt in het programma ook aandacht geschonken aan het zo min als mogelijk vervuilen van het milieu bij alle soorten operaties”, stelt De Silva. Enkele kleine aanpassingen zoals op het gebied van HRM zouden hierbij kunnen worden overwogen, maar over het algemeen zou het programma van toepassing zijn. “Natuurlijk zal ik dit programma dus aanbevelen aan overheidsinstanties die uit dit programma voordelen kunnen halen”, stelt de trainer.
Ondersteuning VSB
Wereldwijd is Score in 18 landen al bij ruim 1100 klein en middelgrote ondernemingen geïmplementeerd, waar bijkans 270.000 werknemers aan hebben deelgenomen. Ruim 80% van de bedrijven heeft tevreden gereageerd op dit programma. Dit, op basis van een stijging van ruim 50% van hun productiviteit. Score richt zich vooral op arbeidsrechten, technologie, competenties van werknemers en veiligheid op de werkvloer. De VSB staat, bij monde van directeur Steven Mac Andrew, ook achter deze aanbeveling van de Silva. “We weten dat overheden vaak een lage productiviteit hebben. In principe kunnen zij ook gebruik maken van de mogelijkheden die Score hun biedt. Vooral gezien het programma zeer praktisch is, waarbij niet alleen wordt getraind, maar direct ertoe wordt overgegaan om veranderingen voor te stellen die geïmplementeerd moeten worden”, stelt Mac Andrew. De VSB zal de overheid deze aanbevelingen ook persoonlijk doen.
Roep naar hervorming
De roep om hervorming van het staatsapparaat komt van verschillende maatschappelijke sectoren, die uiteenlopende redenen en oplossingsmodellen aanvoeren voor deze hervormingen. Al bijkans vier decennia zijn serieuze pogingen uitgebleven, ondanks de beleidsvoornemens die steeds weer uitgesproken en vastgelegd worden in officiële documenten. Om hierin verandering te brengen, moet volgens het Ontwikkelingsplan 2017-2021 in de eerste plaats het inzicht ontstaan dat stagnatie in de hervorming van de publieke sector niet simpelweg afgedaan kan worden met beschuldigingen naar de politiek of onwil van het apparaat zelf. Deze stagnatie, het ontbreken van operationele plannen en het uitblijven van actie heeft enkele kernoorzaken. De omvang van de werkgelegenheid bij de overheid kan niet los gezien worden van de beperkte capaciteit van de economie om (nieuwe) banen te genereren, vooral in de particuliere sector. De werkgelegenheid bij de staatsbedrijven en stichtingen is deels historisch gegroeid, maar zeker ook een indicatie van capaciteit van het lokaal private ondernemen om te investeren en werkgelegenheid te creëren. De (politiek-maatschappelijke) opvattingen over wat de kerntaken van de overheid zouden moeten zijn, is ook niet wat het wezen moet. Er is ook een gebrek aan consensus over de probleemstelling en oplossingsmodellen, waardoor oplossingen voor dit vraagstuk doorgaans politiek in plaats van technisch benaderd worden.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!