Minister Welzijn: “De criminelen passen zich ook aan onze werkwijze”

Vlnr: Prem Jethoe, wnd. korpschef Antonio Chin; minister Ferdinand Welzijn, Letitia Forster en Roberto Prade (foto: Anil Ramkumar)
Vlnr: Prem Jethoe, wnd. korpschef Antonio Chin; minister Ferdinand Welzijn, Letitia Forster en Roberto Prade (foto: Anil Ramkumar)
Minister ad interim van Justitie en Politie, Ferdinand Welzijn, vraagt de gemeenschap om meer ruimte aan de politie te geven om de toenemende criminaliteit aan te pakken. De bewindsman en de leiding van het Korps Politie Suriname (KPS) hebben op een persconferentie woensdag aangegeven dat er extra maatregelen zijn getroffen om de criminaliteit aan te pakken. In Groot-Paramaribo zal de politie gedurende de maand december tot de eerste week van januari 2018 extra ‘hot spots’ inzetten om snel te kunnen handelen bij een criminele activiteit. Welzijn voerde aan te beseffen dat de samenleving de afgelopen weken opgeschrikt is met de verruwing van de criminaliteit. “De ergste vorm is waar je in je huis bent en je wordt op een brute wijze aangevallen door rovers. Dat is waar je een grotere trauma van overhoudt en het brengt angst en vrees met zich mee. Wij hebben daarom als regering de plicht om de gemeenschap aan te tonen dat wij serieus zijn met de bestrijding van de criminaliteit.” De bewindsman stelt dat het moeilijk is een langtermijn plan van aanpak voor de criminaliteit op te stellen, vanwege de creativiteit en veranderende methoden van criminelen. “Wij hebben eerst de Operatie Octopus gehad, daarna Operatie Tempo. Ik wil vragen om deze aanpak een kans te geven. U moet weten: de criminelen passen zich ook aan door onze werkwijze. Je zult als organisatie voortdurend van aanpakmethode moeten veranderen, wil je effectief blijven functioneren. Geeft u ons de kans. Laten wij over een week of twee weer evalueren of de acties een zichtbare verbetering zijn voor wat er daarvoor is geweest”, stelde de minister. Letitia Forster, die belast is met de drugsbestrijding, voegde eraan toe dat de evaluatie van de twee voornoemde operaties hebben uitgewezen dat de acties moesten worden verscherpt. “Ik kan u een garantie geven dat u de politie zult zien en dat er een verbetering komt van optreden”, aldus Forster. Het gaat volgens hoofdinspecteur Robert Prade van de afdeling Kapitale Delicten uiteindelijk niet om de naam, maar om de activiteiten die worden verricht. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de uitoefening van strafbare feiten wordt bemoeilijkt.
Concentratie op Paramaribo
Waarnemend korpschef Antonio Chin benadrukte dat in deze fase meer geconcentreerd op Paramaribo, aangezien gedurende de feestdagen in december meer mensen op de been zijn en veel toeristen in de hoofdstad worden verwacht. Dat betekent volgens hem niet weg dat de andere regio’s verwaarloosd worden. Prade voegde eraan toe dat het hier gaat om een pilotproject waar altijd in het klein wordt begonnen. “De bedoeling is dat op termijn de zaak zal worden uitgebreid naar de andere districten”, stelde Prade. Elke hotspot of mobiele station zal volgens Welzijn beschikken over 3 tot 5 manschappen van de politie. Vanuit deze punten kunnen de wetsdienaren sneller en gemakkelijker uitrukken bij criminele activiteiten en zullen zij ook als rechtstreekse aanspreekpunt fungeren. Tegelijkertijd zullen de wetsdienaren controlewerkzaamheden van voertuigen uitvoeren bij roadblocks. Chin voegde eraan toe dat al geruime tijd de ondersteuning wordt geboden door het Nationaal Leger en Penitentiaire Ambtenaren in verschillende districten. Deze samenwerking wordt normaal voortgezet.
Woninginbraken in Paramaribo gestegen
Bij diefstallen middels geweld, waarbij vuurwapens gebruikt zijn, zijn volgens waarnemend politiecommandant van Paramaribo Prem Jethoe gemiddeld 6 gevallen per week in Paramaribo te constateren. Berovingen, waarbij geen gebruik is gemaakt van, vertonen volgens Jethoe een lichte daling. Was deze gemiddeld 22 tot 25 gevallen per week, is deze teruggevallen naar tussen de 15 en 16 gevallen per week. “Wat ons zorgen baren zijn de woninginbraken. Deze zijn zeker met 20 gevallen gestegen. Vorige week hadden wij nog 44 gevallen en de laatste week zijn er 72 gevallen geregistreerd. Het gaat om de ressorten Nieuwe Haven, Livorno, Munder en Geyersvlijt waar veel van deze woninginbraken plaatsvinden”, stelde Jethoe. Volgens de waarnemend politiecommandant zijn door de verschillende ressortcommandanten strategieën ontwikkeld om na te gaan hoe zij hun surveillance moeten aanpassen.
Significante daling in landelijke criminaliteitscijfers
Wat de landelijke criminaliteitscijfers aangaat, ziet de waarnemend politiecommandant van Paramaribo wel een significante daling. “Bij de eenvoudige diefstal hadden wij in het eerste kwartaal 1180 gevallen, tweede kwartaal 1082 en in het derde kwartaal 951. Bij diefstal middels braak hadden wij in het eerste kwartaal 1302 gevallen, tweede kwartaal 997 en in het derde kwartaal 861. Bij diefstal bij nacht hadden wij in het eerste kwartaal 711 gevallen, tweede kwartaal 446 en in het derde kwartaal 551. Bij diefstal middels geweldpleging hadden wij in het eerste kwartaal 582 gevallen, tweede kwartaal 405 en in het derde kwartaal 329”, aldus de wetsdienaar.
FR

error: Kopiëren mag niet!