Bij zwaardere regenval wel 25 mm aan neerslag

Het weer ziet er al enkele dagen half bewolkt tot bewolkt uit. In het kustgebied zijn tijdelijk buien zichtbaar, die zich verplaatsen naar het westen en langzaam aan afnemen naarmate de avond vordert. In het binnenland zijn ook plaatselijke buien merkbaar. Op sommige plaatsen verdwijnen de buien pas na middernacht. Aan het eind van de nacht ontwikkelt er mist of nevel in bepaalde gebieden. Dat is vooral niet vreemd gezien Suriname reeds in de kleine regentijd zit. Volgens meteoroloog Jimmy Samijo is het zo dat doordat Suriname nu in de kleine regentijd zit, we veel lichte tot matige regenbuien zullen zien, maar plaatselijk kan er ook zware regenval optreden met onweer. “Vanwege het feit dat je lichte tot matige regenbuien hebt, kan de neerslag tussen 0 tot 10 mm vallen minimaal en maximaal kan dat 20 mm zijn. De iets zwaardere regenval kan wel voor 25 mm aan neerslag vormen, dit is dan wel geïsoleerd.” Vanwege klimaatsverandering zijn rukwinden overigens niet meer vreemd boven ons gebied. “Wanneer je storingen hebt boven ons gebied zijn die niet uitgesloten, waardoor we dit wel gedurende deze periode mogen verwachten.” De windsnelheid varieert momenteel tussen noordoost en oost, met snelheden tussen 0 en 20 km per uur. Tijdelijke toename in snelheid treedt op kort voor en tijdens buien. De kleine regentijd loopt van begin december tot eind februari/midden maart. Daarna krijgen we de kleine droge tijd.

error: Kopiëren mag niet!