Steven Debipersad: ‘Sleutelen aan begroting om downgrading Moody’s te voorkomen’

Dat kredietbeoordelaar Moody’s Suriname wederom een lagere beoordeling wil geven, is geen verrassing voor de Vereniging van Economisten in Suriname (VES). Echter is de bijkans twee maanden eerdere mededeling van de richting van de beoordeling wel een verrassing voor de VES. Normaliter komt Moody’s naar het land, pleegt haar onderzoek, en ziet de samenleving aan het eind pas een mededeling van de beoordeling middels persberichten.
Financiënminister Gilmore Hoefdraad reageerde hierop in de media door te stellen dat zijn ministerie er alles aan zal doen om de downgrading te voorkomen. De vraag waar critici mee zitten, is als de minister inderdaad wat kan doen om deze lagere beoordeling te stuiten. VES-bestuurslid Steven Debipersad stelt dat er hier pas wat aan gedaan kan worden als de overheid ervoor kiest om aan haar begrotingen te sleutelen. Echter zal het sleutelen aan de begrotingen ook voor sociale pijn zorgen. “Tot nog toe heeft de regering dit niet voldoende aangedurfd. Eerdere pogingen zijn direct bij het stuiten op verzet uit de gemeenschap teruggedraaid, waardoor van saneringen amper sprake is geweest”, stelt Debipersad. Hij verwijst hier onder meer naar de saneringen van subsidies die binnen de NV Energiebedrijven Suriname moesten worden doorgevoerd.
De vorige buitenlandse obligatielening was succesvol, omdat Suriname niet lang voor dat moment in zee ging met het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De reserves van de overheid, die zich toen op een kritiek punt bevonden, konden zo worden aangesterkt. Sinds het wegsturen van de IMF een feit is, zien critici wederom een daling van vertrouwen in het financieel huishouden van de overheid.
Monetaire Financiering
Een volgende downgrading bij Moody’s zou automatisch moeilijker lenen uit het buitenland betekenen. Jim Bousaid, directeur van de Hakrinbank, heeft eerder ook gesteld dat binnenlandse leningen al aan het plafond zitten. Als de regering nu ook uit het buitenland niet meer kan lenen, zit die letterlijk klem bij het dekken van haar begrotingstekorten. De enige weg die hierna open blijft, is het model dat in het verleden meermalen voor een lege staatskas heeft gezorgd: monetaire financiering.
Opmerkelijk is dat de Financiënminister onlangs nog uitspraken deed over de gunstige economische positie waarin Suriname zich momenteel zou bevinden, waardoor er geen noodzaak meer zou bestaan voor nieuwe leningen uit het buitenland. Nu zet de minister wel alle haast erachter om de downgrading te voorkomen, om vervolgens het blijven lenen mogelijk te houden.
Volgens Debipersad hoeft er in deze ook geen hoop te worden gezocht in een zogenaamde hervorming van ons fiscaal stelsel. “Zolang de overheid matig tot zwak presteert en er met de ambtenaren niet een goede deal wordt gemaakt om hun uit hun slaapfunctie te halen, zal er niets structureel gebeuren. Hervorming is een mooi woord, maar het zijn uiteindelijk mensen die het zullen moeten doen. Waarom zou men het morgen anders doen dan gisteren? Geef mij een reden waarom men plotseling nu bij de Belastingdienst optimaal zal presteren om meer inkomsten voor de staat te genereren en tegelijkertijd ineens corruptie zal stoppen, waarmee de staat al jaren wordt benadeeld en minder inkomsten worden gegenereerd dan verwacht”, aldus de econoom.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!