Medeverdachte brengt klaarheid in zaak rond ontvoering en beroving eigenaar Combe Markt

De medeverdachte Jeraitel V. heeft op de rechtszitting van maandag klaarheid gebracht in de strafzaak, waarbij de eigenaar van Combe Markt, Kries Kalipdewsing, was ontvoerd en beroofd. Deze medeverdachte, die als getuige werd gehoord, verklaarde dat hij zijn medeverdachte Surinder A. heel goed kent. Hij werd benaderd door Surinder om iemand af te schrikken die Surinder moest betalen. Zoals telefonisch afgesproken viel de verdachte Jeraitel samen met de tweede verdachte, die een militair is, Kalipdewsing aan. Op die bewuste dag van het geval zijn Jeraitel en de militair ter plaatse geweest. Het kantoor was open, waardoor de twee heren zich in het toilet konden verschuilen. Op een gegeven moment kwamen Surinder en Kalipdewsing het kantoor binnen. Surinder ging naar buiten om een sigaret te roken. Op dat moment vielen de twee het slachtoffer van achteren aan en vroegen naar geld. Onder bedreiging van een jachtgeweer, dat de getuige van Surinder had gekregen, hebben de twee anderen het slachtoffer gekneveld en hem geblinddoekt. Omdat Kalipdewsing steeds sprak werd zijn mond dicht geplakt, waardoor hij in ademnood kwam. Er werd toen Euro 7500 en SRD 20.000 buitgemaakt. Volgens Jeraitel hebben hij en de militair het geld en het geweer op tafel binnen in het kantoor achtergelaten. Uiteindelijk zijn Surinder en Kalipdewsing weggereden.
Kalipdewsing verklaarde op de zitting dat hij die dag zijn dood van heel dichtbij had gezien. Hij werd hardhandig aangevallen en gekneveld achtergelaten. Op een bepaald moment maakten de aanvallers zijn dichtgeplakte mond en neus weer los. Hij heeft gedurende de ontvoering meegewerkt met alles wat de belagers van hem eisten. Zij eisten Euro 300.000 van Kalipdewsing. Op een gegeven moment werd hij gebeld door een familielid van het slachtoffer en hij sprak toen anders dan hij normaal gewend is, alleen maar om het familielid duidelijk te maken dat hij in gevaar verkeerde. Omdat Kalipdewsing na een tijdje niets meer hoorde, riep hij om hulp en vroeg of iemand daar was. Op een gegeven moment zei Surinder dat ook hij beroofd en gekneveld was achtergelaten. Kalipdewsing kon niet zien wat er gebeurd was, omdat hij een zak over zijn hoofd had. Pas toen Surinder de stem herkende, is hij rollend op een stoel naar Kalipdewsing gegaan. Hij heeft eerst het hoofd van Kalipdewsing vrijgemaakt. Kalipdewsing merkte op dat ook Surinder was gekneveld, maar losjes was gebonden. Op een gegeven moment hebben ze elkaar bevrijd. Kalipdewsing had het reeds door dat Surinder dit alles in elkaar had gezet. Hij sprak met Surinder om het geld van kantoor te gaan halen en vervolgens aan de rovers af te staan. Hij liet Surinder niet blijken dat hij zijn plan al door had. Hij had al een idee wat hij zou doen. Volgens Kalipdewsing was hij zogenaamd bereid om het geld aan de rovers af te staan.
Gedurende de rit naar Combe Markt kreeg Surinder constant telefoongesprekken van de zogenaamde belagers. Aan de benadeelde hield Surinder voor dat zijn vrouw en kinderen waren gegijzeld door de belagers. Bij Combe Markt aangekomen, schakelde Kalipdewsing de politie in. Daar werd Surinder aangehouden. De politie heeft gedurende het onderzoek de verdachte Jeraitel in beeld gebracht. Hij was degene die naar de winkel was geweest om een drank te kopen voor het in nood verkerende slachtoffer. De politie heeft de verdachte op basis van vastgelegd beeldmateriaal opgespoord. Jeraitel heeft zijn daad volmondig bekend. Hij heeft verteld dat het de bedoeling was om de man die Surinder moest betalen bang te maken. De verdachte Surinder houdt voet bij stuk niets af te weten van de daad. Hij heeft Jeraitel nooit en te nimmer een opdracht gegeven. Op 8 januari wordt de behandeling voortgezet.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!