Bestuur buurtwacht Weg naar Zee houdt infoavond

2Bestuur buurtwacht Weg naar Zee  organiseert info dagHet bestuur van de Buurtwacht Weg naar Zee (WNZ) zal op dinsdag 28 november 2017 een informatieavond houden voor de buurtbewoners van Weg naar Zee in verband met hun 1-jarig bestaan. Voorzitter Raymond Soekhan geeft aan dat het hierbij voornamelijk zal gaan om voorlichting te geven en te praten over wat zich in het afgelopen jaar allemaal heeft afgespeeld, wat de buurtwacht heeft ervaren en wat de bevindingen zijn. Daarnaast zal er ook gesproken worden over het financieel gedeelte. “Verder zullen we praten over de toekomst, in die zin wat we willen bereiken in 2018 en wat de buurtbewoners kunnen doen om ons te helpen om hun veiligheid te vergroten”, zegt Soekhan. Het gebied waar voornamelijk gesurveilleerd wordt, is de Henry Fernandesweg en alle zijstraten. Vooral de zijstraten waar er deelnemers van de buurtwacht zijn. “Waar we geen deelnemers hebben, daar gaan we niet in de straten. Er zijn ongeveer 200 deelnemers. Het gebied is groot en er is wel een aantal deelnemers, maar de bijdrage die geleverd wordt, is nog net genoeg om de surveillanten te betalen.” Het bestuur wordt niet betaald, die werkt gratis en de jongens die surveilleren, werken van 10.00 uur ‘s avonds tot 6.00 uur in de ochtend. Echter wil het bestuur investeren in portofoons, een brommer en misschien zelfs een surveillanceauto. Verder willen ze het team vergroten, zodat meer mensen ingezet kunnen worden om te surveilleren. Hoe meer surveillanten er zijn, des beter het gebied kan worden beveiligd. De avond is ook bedoeld om een stukje promotie te doen van de buurtwacht om meer mensen te interesseren of de mensen die er al in zijn, te motiveren hun bijdrage te doen. “Hoewel het een eigen bijdrage is, zijn er bewoners die daarin slabakken. De buurtwacht kan veel meer bereiken, maar dan is deelname van buurtbewoners een must.”
Afname grote incidenten
Hoewel de buurtwacht niet over harde cijfers beschikt, is die verandering in de buurten wel merkbaar. Volgens Soekhan heeft in 2016 een aantal ernstige misdrijven zich voorgedaan, waaronder een rover die op Okrodam is doodgeschoten en de roofoverval op een ondernemer, wat ook de directe aanleiding was om die buurtwacht op te starten. Daarnaast waren er wel kleine incidenten, zoals diefstallen van kippen, vruchten, landbouwmateriaal enz. “Maar vanaf de instelling van de buurtwacht zijn de grote incidenten verminderd en ten aanzien van de kleine incidenten is het wat rustiger geworden. Dat heeft onder andere de politie van Derde Rijweg zelf ook aangegeven, evenals de buurtbewoners. De buurtwacht heeft voornamelijk een preventief karakter, doordat criminelen weten dat ze gesignaleerd kunnen worden”, aldus Soekhan. De buurtwacht heeft zijn voordelen, vandaar dat men wil werken aan het verder ontwikkelen van dit buurtinitiatief ter beveiliging van de buurt.

error: Kopiëren mag niet!