Wijntuin: “Genoeg draagvlak nodig om aftreden president te eisen”

1Emile WijntuinWijntuin “Genoeg draagvlak nodig om aftreden president te eisen”Dat de organisaties ‘We zijn Moe’, ‘Burgercollectief’ en ‘Seti Sranan’ al geruime tijd het aftreden van president Desi Bouterse eisen, is niet iets dat gemakkelijk zal gaan. Daarvoor is volgens Emile Wijntuin, oud-lid van de Staten van Suriname en gewezen voorzitter van het Surinaams parlement, genoeg draagvlak voor nodig. “Je moet genoeg draagvlak hebben om te komen met zo een uitspraak. Ik ben heel erg bang dat dat draagvlak ontbreekt”, zegt Wijntuin aan Dagblad Suriname. De actiegroepen hebben tijdens de viering van Srefidensi afgelopen zaterdag een protest gehouden op het Onafhankelijkheidsplein, maar de opkomst was wederom teleurstellend. De gewezen parlementsvoorzitter voert aan dat het gebrek aan draagvlak echter niet hoeft te betekenen dat de groepen moeten ophouden in hetgeen zij geloven. “Als zij overtuigd zijn dat zij bezig zijn een goede zaak te dienen, dan moet men wel ermee doorgaan. Waar nodig ben ik ongeacht mijn leeftijd ook bereid om mijn bijdrage te leveren aan de wederopbouw van ons land”, benadrukt Wijntuin.
Beraden over negatieve ontwikkelingen
De 93-jarige Wijntuin vindt dat het tijd wordt dat Surinamers zich ernstig gaan beraden over de verschillende negatieve zaken die momenteel in het land gebeuren. “Wat nu in het land gebeurt, hoeft eigenlijk niemand te verbazen. Wanneer leerlingen ertoe overgaan om leraren te lijf te gaan, dan zijn wij een hele tijd buiten de normale ontwikkeling”, zegt de gewezen parlementsvoorzitter. Volgens Wijntuin betaalt de samenleving heden ten dage de tol voor de ondemocratische daad, waar gekozen president Johan Ferrier tijdens de militaire dictatuur werd verdreven. Na de coup door 16 sergeants onder leiding van Desi Bouterse bleef Ferrier aan in de hoop het land terug te leiden naar democratische verhoudingen. Op 13 augustus 1980, een half jaar na de coup, trad Ferrier af, omdat de regering weigerde conform de grondwet een begroting aan het (geschorste) parlement te presenteren. Wijntuin voert aan dat sinds de machtsovername door de militairen in de jaren tachtig een scheefgroei is geweest binnen onze samenleving. Dit heeft gemaakt dat normen en waarden zoek zijn in ons land.
Uitspraak president zorgelijk
De uitspraak van president Desi Bouterse tijdens zijn Srefidensi-toespraak in Brokopondo, past volgens Wijntuin precies in het kader van de huidige ontwikkeling binnen Suriname. Hij noemt dit gedrag zeer zorgelijk. President Bouterse haalde zaterdagavond te Brownsweg fel uit naar de actievoerders die zaterdag op het Onafhankelijkheidsplein tijdens een demonstratie om zijn aftreden riepen. Bouterse zei dat met name de oppositie kritiek heeft geleverd toen er besloten is om de 42ste Srefidensi-viering in Brokopondo te houden. Dat is volgens de president de aanleiding geweest van de protestmanifestatie die op het Onafhankelijkheidsplein is gehouden. “Mi teigi den sma di go protesteer tap a plein, mek den go dok.” Het staatshoofd zei dat er nog geen tweehonderd mensen op de been waren. Hij zei dat dit in vergelijking met de massa die naar Brokopondo is gekomen, niks is. “Wij moeten teruggaan naar de ontwikkeling die wij voor 1980 hebben gehad. Er zijn fouten geweest, maar de ontwikkeling die wij nu hebben is niet identiek aan wat wij aan het volk hebben beloofd”, aldus Wijntuin.
FR

error: Kopiëren mag niet!