Hofwijks vindt het niet waard om Bouterse een leider te noemen

1Hofwijks vind het niet waard om Bouterse een leider te noemenWaar een groep mensen vorig jaar op 25 november ervoor gekozen had om gedreunde de ceremoniële plechtigheden op Tamanredjo, Commewijne, signalen van protest te leveren, werd van het jaar anders aangepakt. Terwijl de ceremoniële plechtigheden op Brownsweg, Brokopondo, normaal voortgang hadden, werd op het Onafhankelijkheidsplein in Paramaribo door een groep van ruim 150 personen, het aftreden van President Desi Bouterse geëist. Bouterse reageerde hier in de avonduren, na het defilé ook kort op. “Mi sabi taki sma e kosi mi. Deng feni taki ja, meneer Bouterse, president e go lasi moni in Brokopondo. Deng kari sma ka strati tide fu go protesteer. No wang sma no go”, zei Bouterse met een komisch tintje. Hierop kreeg hij ook wat gelach mee van de aanwezigen. Hij ging vervolgens over tot de orde van de avond.
Assembleeleden Krishna Mathoera en Edward Belfort, Curtis Hofwijks, Xaviera Jessurun en Xiomara Cadogan hebben op de bewuste middag hun misnoegen geuit over de feeststemming die op dat moment in Brokopondo werd geëtaleerd. Gregory Rusland, Particia Etnel en Iwan Fernald van de NPS sloten zich aan bij de groep na de kranslegging bij het standbeeld van Henk Arron. Chan Santokhi die verwacht werd door heel wat mensen (blijkens social mediaberichten die DBS heeft mogen zien), was er niet bij. Ondanks de geringe opkomst vond Hofwijks het een goede bijeenkomst. Hij had geen hoge verwachtingen en vond deze opkomst daarom al goed. De start van de protestbijeenkomst was niet zoals de organisatie had verwacht.
De politie was ook op de been en goed vertegenwoordigd. “In eerste instantie leek het op alsof zij daar waren om ons te intimideren. Ze vroegen naar een vergunning”, vertelt Hofwijks. Uiteindelijk werd de groep niet bemoeilijkt door de politie. Hofwijks maakt wel de opmerking dat het telkens vragen naar een vergunning de indruk doet ontstaan dat de autoriteiten met verouderde wetgeving de zogenaamde ‘bakra basi mentaliteit’ blijven toepassen, maar nu onder de naam ‘blaka basi mentaliteit’. Over de uitspraken van de president zegt Hofwijks: ‘van een leider verwacht je dat die inspireert’. “Het is niet waard om hem een leider te noemen”, aldus Hofwijks.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!