Eerste masterstudent IBW erdoor: Gilbêrt van Lierop

Gilbêrt van Lierop
Gilbêrt van Lierop
Gilbêrt van Lierop studeerde vrijdag als eerste student van de masteropleiding Strategisch Management en Organisaties af van het IBW University of Applied Sciences. De examencommissie maakte het hem niet gemakkelijk, gezien het ook om een zeer strak en technisch afstudeeronderwerp ging. Uiteindelijk ging Van Lierop toch ervandoor met zijn diploma.
Hij onderzocht de dagelijkste online-risico’s bij een bepaald overheidsbedrijf (organisatie bleef confidentieel). Over het algemeen is een hacker een persoon die zonder toestemming toegang zoekt tot een computer of netwerk, met als bedoeling handelingen te plegen die schadelijk of illegaal zijn. In Suriname worden organisaties steeds vaker het doelwit van hackers en cyberaanvallen. In sommige gevallen proberen de hackers de website van de organisatie offline te krijgen of de info op de website te veranderen. Vaker worden computers van het slachtoffer gebruikt om andere, grotere cyberaanvallen uit te voeren.
Het komt voor dat Surinaamse computers en internetapparaten gebruikt worden om cyberaanvallen uit te voeren. Zo zien we op de bovenstaande foto dat Surinaamse computers vanaf 23 november 2017, 20 uren lang aanvallen hebben uitgevoerd op computernetwerken in Spanje. De hackergroep Anonymous voert de aanvallen op de overheid van Spanje uit, die te maken hebben met de onafhankelijkheid van Catalonië.
Deze zijn de zogenaamde DDos aanvallen. DDoS aanvallen worden gelanceerd van een groot aantal op het internet aangesloten apparaten, zoals smarthphones, computers en laptops die met malware geïnfecteerd zijn. Deze worden op een afstand door een hacker bestuurd. Bij deze aanvalsmethode is het belangrijk om computers te hacken zonder dat de eigenaar van de computer door heeft dat zijn computer geïnfecteerd is. Als vanuit Suriname DDos aanvallen worden uitgevoerd op een ander land, zijn vele computers en “cellulairs” in ons land geïnfecteerd met malware. We mogen ook zeggen dat vele apparaten slaaf zijn van een groter netwerk van bots(robots). Gezien onze kleine bevolking is dit alarmerend.
Het gebruik van aan internet gekoppelde apparaten neemt toe en het aantal virussen en cyberaanvallen ook. Van Lierop gaf middels zijn presentaties ook enkele basistips om te voorkomen dat je een makkelijk prooi voor cybercriminelen bent: open geen mails, waarvan je de afzender niet kent. Download nooit bestanden van e-mailadressen die je niet kent en/of verdacht lijken. Geef je password nooit aan iemand uit. Heb meer dan 1 wachtwoord, gebruik geen 12345, of je favoriete sportteam of geboortedatum als wachtwoord. Je smartphone heeft ook antivirussoftware nodig. Voordat je een memory stick gebruikt, scan het eerst, het heeft een virus. Doe software updates als je apparaten dat vereisen, stel het niet uit. Denk na voordat je klikt, vooral op Facebook posts. Wees alert wanneer je online bent en geef je persoonlijke informatie moeilijk uit. Wees voorzichtig met downloaden. Let op de bron.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: