Bouterse blij met viering 42 jaar staatkundige onafhankelijkheid in Brokopondo

IMG_3523
IMG_3587
Bouterse blij met viering 42 jaar Staatkundig Onafhankelijkheid in Brokopondo1
Bouterse blij met viering 42 jaar Staatkundig Onafhankelijkheid in Brokopondo2
Bouterse blij met viering 42 jaar Staatkundig Onafhankelijkheid in Brokopondo5
Frontfoto1
IMG_3349
IMG_3449
Bouterse blij met viering 42 jaar Staatkundig Onafhankelijkheid in BrokopondHet weer heeft op 25 november 2017 volledig meegewerkt met de viering van 42 jaar staatkundig onafhankelijkheid in het district Brokopondo. Bij menigeen was de hitte van de Brownsweg overduidelijk waar te nemen. Er was sowieso bewondering voor de erewacht die de zon trotseerde. De gewapende machten hebben uren vóór de aankomst van de president de hete zonnestralen moeten incasseren voor de inspectie en het defilé. De veiligheidsdiensten bleken op hun hoede te zijn. Vanaf de Afobakaweg waren groepen politie en militairen op de uitkijk. Op de Brownsweg, in zijwegen en in de lucht waren er zwaar uitgeruste eenheden (gecamoufleerd en niet gecamoufleerd). President Desi Bouterse heeft binnen precies 50 minuten de inspectie gepleegd van de erewacht en ook het defilé afgenomen. Het Korps Penitentiaire Ambtenaren, het Korps Politie Suriname, de Douane, het Korps Brandweer Suriname, het Nationaal Leger en Franse militaire eenheden hebben zich op hun mooist gepresenteerd aan het staatshoofd. Van het jaar werd veel toegejuicht richting de vrouwen in de verschillende eenheden.
Brigadier Marjorie Peer vermeldt dat het defilé traditioneel is, maar elk jaar wat anders wordt. “Dit jaar waren wij op Brokopond en precies dat maakt het anders”, stelt zij. Een lastig proces zou zij het niet noemen, maar zeker wel enerverend. Zij constateerde een tevreden gevoel na afloop van het defilé. Het aanwezig publiek heeft duidelijk genoten van het defilé.
43ste viering op Saramacca
President Bouterse had om deel te kunnen zijn van deze plechtigheid op Brownsweg zelf overnacht. “Di mi doro na Brownsweg, bijna mi no mang herken Brownsweg moro. Brownsweg kong mooi. Onu musu suku fu hori Bronwsweg so”, zei de president op de ceremoniële receptie.
Brownsweg is binnen 3 weken klaargestoomd voor dit feest. De president dankte een ieder die de dag mogelijk heeft gemaakt. Hij klonk in ieder geval tevreden met hetgeen hij heeft mogen waarnemen op Brownsweg. Bouterse maakte direct bekend dat de 43ste viering van de onafhankelijkheid op Saramacca wordt gehouden. “Mi sabi taki sma e kosi mi. Deng fen tak ja, meneer Bouterse president e go las moni in Brokopondo. Deng kari sma ka strati tide. Deng o protesteer. Nowang sma no go”, aldus Bouterse. Hij ging vervolgens over tot het decoreren van een groep.
(tekst: Kavish Ganesh/ foto’s: Ricky Bahadoersing)

error: Kopiëren mag niet!