Akmos: “Onafhankelijkheidsdag is heel sober verlopen”

Op zaterdag heeft Suriname zijn 42ste Staatkundige Onafhankelijkheid herdacht. Alhoewel dit in feite gepaard zou moeten gaan met veel blije gezichten, bleek dat dit niet zo zeer het geval was. In gesprek met Dagblad Suriname beweert Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (Akmos), dat de onafhankelijkheidsdag nogal sober is verlopen. “Mensen hebben geen zin meer om één van de belangrijkste dagen in het land te herdenken. Er was nauwelijks vlaggenvertoon. Ook de feeststemming in de binnenstad liet veel te wensen over”, merkt hij op.
Suriname is nog lang niet onafhankelijk
Naar zeggen van Binda was dit scenario te verwachten. De torenhoge schuldenlast van de autoriteiten laat namelijk weinig over van het onafhankelijksgevoel bij de burgers. “Je bent pas onafhankelijk wanneer je op je eigen benen staat en een goed draaiende economie hebt! Maar nu is de inflatie zo hoog dat je geld ontwaard is!” De Akmos-voorzitter beklemtoont dat Suriname in de afgelopen 42 jaren niet heeft kunnen bewijzen wat het werkelijke nut is van 25 november. “Grote stukken grond is weggegeven aan vreemdelingen. Hoeveel mensen zoeken momenteel een weg naar het buitenland? Hoeveel bedrijven zijn allemaal gesloten? Zijn de medicamenten en lesmaterialen gegarandeerd? Hoeveel verborgen prostitutie hebben we in het land? Hoeveel kinderen zitten zonder eten op school? Is dit onafhankelijkheid? Moeten we hierop trots zijn?” Daarnaast is het internationaal imago van Suriname eveneens iets om niet trots op te zijn. “Suriname staat bekend als een crimineel en drugsinvoerland.”
Akmos niet betrokken bij actie ‘We Zijn Moe’
Alhoewel Binda vrijwel aan elke protestdemonstratie participeert die het aftreden van de huidige regering ten doel heeft, was hij niet aanwezig op het Onafhankelijkheidsplein om de protestactie van ‘We Zijn Moe’ te ondersteunen. “Er is geen overleg gepleegd met het bedrijfsleven of vakbeweging. Als men acties organiseert, moet het wel heel concreet en gestructureerd gebeuren. Hoe kan men verwachten dat iedereen op straat komt, terwijl ze niet eens weten wat er zal gebeuren?” Volgens Binda is de periode van eenmansactie al voorbij. De ervaring heeft uitgewezen dat er andere wegen bewandeld moeten worden om een positieve verandering af te dwingen. “In feite zou iedereen nu op straat moeten komen; de benzineprijs is vrijdag, vlak voor de onafhankelijkheidsdag, voor de zoveelste keer met SRD 0.10 verhoogd. Er schijnt dus geen einde te komen aan deze situatie”, voegt Binda aan toe.
KSR

error: Kopiëren mag niet!