Jogi wil meer openheid over relatie Silos met kabinet president

Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) vindt dat de regering meer openheid moet geven over de relatie die Jennifer van Dijk-Silos, ex-minister van Justitie en Politie, momenteel heeft met het kabinet van de president. De ex-bewindsvrouw is volgens haar eigen verklaring in de media nu speciaal vertegenwoordiger of wel legal consultant en legal adviser van president Desi Bouterse. “Nu zij dat op eigen titel aangeeft, wil ik de resolutie zien waarin haar benoeming is vastgelegd. Wij willen ook weten wat de voordelen zijn die Van Dijk-Silos uit zo een benoeming ter beschikking heeft”, zegt Jogi aan Dagblad Suriname. De parlementariër voert aan dat het land in een ernstige crisis zit en het nu niet gehoord is om bedankte ministers, die een heel slechte job hebben gedaan, met hogere salarissen, diensttelefoons, beveiliging en meerdere dienstauto’s op andere posten te accommoderen, terwijl men niet eens in staat is ‘toiletpapier voor de universiteit te kopen’. De VHP’er benadrukt dat enkele maanden terug Eugene van der San werd herbenoemd als kabinetsdirecteur door president Desi Bouterse, maar ‘stiekempjes’ zijn oude ministerssalaris en privileges mocht behouden. Het zal hem daarom niet bevreemden wanneer blijkt dat ook Van Dijk-Silos zo een ‘pakket’ meekrijgt.
Advocatenpraktijk Van Dijk-Silos al in dienst van kabinet president
Jogi voert aan dat het geen geheim is dat Nailah van Dijk, de dochter van Jennifer van Dijk-Silos, eerder als deeltijds juridisch adviseur op het kabinet van president Desi Bouterse is aangetrokken nadat moeder Jennifer benoemd werd tot minister. Deze kwestie werd in 2016 al breeduit gemeten in het parlement toen Jogi en collega Marinus Bee (Abop) onthulden dat de advocatenpraktijk van de ex-bewindsvrouw duizenden Surinaamse dollars verdiende voor geleverde diensten aan de overheid. De Abop-fractie, die zware kritiek leverde op de ex-minister, stelde toen dat haar ministerschap een beloning was voor haar rol bij de uitslag van de verkiezingen van 25 mei. Silos was vóór haar ministerschap voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau. “Als haar advocatenkantoor al werkt voor de regering, waarom moet zij als persoon extra in dienst worden genomen?”, stelt de VHP’er.
President heeft Silos eerder ongeschikt verklaard
De VHP’er vindt het vreemd dat de president bewindslieden op Juspol ongeschikt verklaart en de laan uitstuurt, maar uiteindelijk toch terughaalt om hem op zijn kabinet te accommoderen. “Wanneer je eenmaal ongeschikt bent verklaard door dezelfde president, dan rijmt het inderdaad niet wanneer dezelfde president je weer accommodeert. Volgens mij weet de president ook niet wat hij moet doen en welke richting hij het land wil laten opgaan. Ik denk dat hij zich niet stoort aan God noch gebod. Al deze dingen maken dat het bestuur in het land heel slecht is”, stelt de VHP’er.
Vertrouwen werd opgezegd
Van Dijk-Silos is in maart van dit jaar gevraagd door president Bouterse om haar portefeuille ter beschikking te stellen na een brief van het Hof van Justitie en het Openbaar Ministerie aan het staatshoofd, waarin het vertrouwen in haar werd opgezegd. Van Dijk-Silos had kort daarvoor besloten dat onder andere de politiebeveiliging van leden van het OM, rechters en oud-presidenten weg kwamen te vallen. Dit besluit viel niet in goede aarde bij de belanghebbenden.
FR

error: Kopiëren mag niet!