SWM gaat in zee met Stutgard

Voedseltechnoloog Ricky Stutgard
Voedseltechnoloog Ricky Stutgard
Voedseltechnoloog Ricky Stutgard heeft op 14 november voor het eerst op deskundig niveau mogen praten met de directie van de Surinaamse Waterleiding Maatschappij (SWM). Hij houdt zich al bijkans 20 jaren bezig in Suriname met kennis en informatie over veilig drinkwater. Het mogen praten met dit staatsbedrijf, liep Stutgard niet uit de weg. Directeur Marlon Oosterling kon meedelen dat er een samenwerking op gang wordt gebracht met Stutgard. “Er komt een tweede gesprek. Wij zullen programma’s draaien om de bevolking goed te informeren over waarnaar zij moeten kijken, hoe zij water moeten gebruiken, hoe zij durotanks moeten schoonmaken etc.”, stelt Oosterling. Het zal in eerste instantie een pilot project worden.
Stutgard bezocht de SWM samen met zijn student Sunaina Sital. Zij nam de onderzoeksresultaten van haar afstudeerthesis mee. “Het is de eerste keer dat de SWM mij geroepen heeft om te praten over wat er aan de hand is. Sunaina is mijn eerste student die behalve de microbiologische, ook het chemisch gedeelte (bijvoorbeeld zware metalen) heeft onderzocht. Uiteindelijk was het gesprek zeer constructief”, bevestigt Stutgard zelf ook. Hij kijkt uit naar het meewerken aan voorlichtingsprogramma’s. Daarnaast ziet hij ook andere mogelijkheden voor zowel studenten als de SWM.
Drinkwater discrimineert niet
Hij vindt het in ieder geval belangrijk dat studenten van de universiteit (Agrarische Productie en Milieu Wetenschappen), de ruimte krijgen om afstudeerprojecten uit te voeren. “Dit zal een win-win situatie worden. SWM hoeft geen dure consultants te betalen en studenten hoeven niet te ‘bedelen’ bij ouders of fundraisen om hun afstudeerprojecten te financieren.”
Stutgard is van plan om in het komend jaar een seminar te organiseren met alle stakeholders in het land die dagelijks bezig zijn met drinkwater. Hier zal hij vooral de SWM, de universiteit en de Consumentenkring bij betrekken. “Sunaina heeft in haar afstudeerpresentatie een mooi statement gegeven. Ze zei: ‘Drinkwater discrimineert niet. Het kent geen geslacht, geografische ligging en sociale status. Als dat verontreinigd is, hebben wij allemaal een probleem’ ”, vertelde Stutgard. Hij waardeert daarom ook de opstelling van Oosterling om in deze kwestie niet geïnteresseerd te zijn in politieke achtergronden. “Mensen die hij kan gebruiken om een bijdrage te leveren om een beter product te produceren, wil hij zeker ook wel inzetten”, aldus Stutgard.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!