Papeeta Basket duurzaamst landbouwbedrijf in Suriname

V.l.n.r. Shirley Soekhai, Kastiman Kartataroeno en winnares Varsha Boejharat samen met haar vader
V.l.n.r. Shirley Soekhai, Kastiman Kartataroeno en winnares Varsha Boejharat samen met haar vader
Op 17 november 2017 organiseerden de Stichting duurzame Ontwikkeling Nederland Suriname (d’ONS) en haar partners, voor de zesde keer, het jaarlijkse landbouwcongres, nu met als thema “Voeding en duurzame landbouw in Suriname”. Onderdeel van het congres waren een award-uitreiking en een seminar. Papeeta Basket (papajabedrijf) van ondernemer Varsha Boejharat ging met de eerste prijs ervandoor als duurzaamste klein- en middelgroot landbouwbedrijf in Suriname. Kastiman Kartataroeno (tomatenteler) ging met de tweede prijs ervandoor, terwijl Shirley Soekhai (peper- en paprikateler) op nummer drie eindigde. Dit jaar hebben 16 bedrijven zich aangemeld voor deelname. Uit de 16 inschrijvingen zijn 6 door de screening gekomen. In mei 2017 heeft de jury de deelnemende landbouwbedrijven bezocht en 3 bedrijven geselecteerd voor nominatie voor de award. Vooraf aan de uitreiking werd er aandacht besteed aan voeding en duurzame landbouw. Hendrik Comvalius, coördinator d’ONS, kon meegeven dat de landbouwers middels dit initiatief verder gestimuleerd worden om duurzaam te ondernemen. Uit de presentaties tijdens het seminar bleek ook de noodzaak van duurzaam en gezond planten. Al de voornoemde bedrijven zijn vooral getoetst op het biologisch telen van hun landbouwproducten.
Kastiman is uitstekend in goede planning, terwijl Soekhai een uitblinker is in het snel, maar toch duurzaam terugverdienen van investeringen. Boejharat was een uitblinker op het gebied van het delen van haar kennis en ervaringen met vooral haar omgeving. De winnares maakt in haar operaties geen gebruik van chemische middelen. De noodzaak om chemicaliën te gebruiken, bestaat er bij haar niet, aangezien zij goed zorgt voor haar bodem. Daarnaast plant zij ook zodanig strategisch dat haar aanplant niet gehinderd wordt door insecten. De winnaars gaven allemaal aan de winnende prijzen, respectievelijk Euro 500, 1000 en 2000, te zullen investeren in hun productie.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!