Jairam: “Huidig kiesstelsel biedt ontwikkelingsmogelijkheden in districten”

De Commissie Evaluatie Kieswetgeving, onder leiding van ex-president Jules Wijdenbosch, is in het leven geroepen om het huidig kiesstelsel waar nodig te herzien. Diverse politieke partijen kunnen daarbij hun inzichten delen met de voornoemde commissie. De meningen over het wel of niet wijzigen van het Surinaams kiesstelsel zijn heel divers. Velen vinden dat de wijziging onmiddellijk moet plaatsvinden, terwijl anderen het als ‘er is geen vuiltje aan de lucht’ beschouwen. Soedeshchand Jairam, landbouwkundige/macro-econoom tevens voorzitter van de Politieke Vleugel van de FAL (PVF), zegt in gesprek met Dagblad Suriname dat het huidig systeem nogal ruimte biedt voor de regionale ontwikkeling en regionaal leiderschap wat noodzakelijk is voor ontwikkelingen in de districten. “Als men Suriname tot ontwikkeling wil brengen, moeten eerst het platteland en binnenland duurzaam ontwikkeld worden.
Doordat de regering meestal in de stad gevestigd is, is hun aandacht gefocust op de knelpunten van die stad. Als er minder aandacht is voor de districten en het binnenland, betekent het dat er ook weinig aandacht is voor de ontwikkeling van deze gebieden”. Dit leidt overigens tot urbanisatie. Aan deze problematiek kunnen goede regionale leiders of volksvertegenwoordigers een verandering in brengen. “De infrastructuur, landbouw en gezondheidssector kunnen op deze manier floreren.”
Evenredige vertegenwoordiging tussen districten is geen noodzaak
Het aspect van evenredige vertegenwoordiging tussen de districten wordt vaak als een minpunt beschouwd binnen het kiesstelsel. Echter denkt Jairam hier anders over. “Momenteel is het zo dat er in Wanica en Paramaribo, waar veel mensen wonen, er minder kandidaten zijn, terwijl in Coronie en binnenland het omgekeerde hiervan het geval is. In Paramaribo en omgeving heb je in principe niet veel vertegenwoordigers nodig; de regering is in de stad gevestigd waardoor zij al weet wat er gaande is. Daarom zijn er juist in de districten en binnenland meer vertegenwoordigers nodig.” Dit is de reden dat Jairam niet zo zeer bezwaar heeft tegen het huidige kiesstelsel, op enkele punten na.
Enkele aanpassingen
Naar zeggen van Jairam zou de rol van de districtscommissaris (dc) meeromvattend moeten zijn. “De districten moeten meer verantwoordelijkheden krijgen om de ontwikkeling zelf ter hand te nemen. Daarnaast moet het fenomeen van lijsttrekker afgeschaft worden. Wanneer er een lijst is van een bepaalde politieke partij, dient de persoon met de meeste stemmen binnen te komen en niet degene die in een bepaalde volgorde op de lijst is aangegeven.” De stem van het volk moet meer tot uiting komen en de eerste stap daartoe is het wegwerken van het lijsttrekkerssysteem. Elke kandidaat zal hierdoor gemotiveerd zijn om zichzelf volledig in te zetten voor de samenleving; de kloof tussen de werk- en sierpaarden zal daarbij kleiner worden.
KSR

error: Kopiëren mag niet!