Docenten lichamelijke opvoeding roeren zich

In onderwijskringen wordt gevreesd dat de geordende deelname van scholen aan activiteiten in het kader van de herdenking van Srefidensi niet mogelijk is. Minister Robert Peneux heeft in een staatsbesluit vastgelegd dat de sporturen van alle leraren Lichamelijke Opvoeding zijn teruggedraaid. Waardoor het organiseren, de voorbereiding, training en oefening van studenten die deelnemen aan schoolcompetities en buitenschoolse activiteiten, waaronder ook de deelname aan de onafhankelijkheidsviering in schoolverband, niet uitvoerbaar zijn.
Leerkrachten voelen zich niet geroepen
Om tekst en uitleg te vragen, wendde Dagblad Suriname zich tot de docent Lichamelijk Opvoeding Ferdinand Dalfour: ‘De sporturen zijn komen weg te vallen. De sporturen zijn een buitenschoolse activiteit en worden na school, in de middaguren, gedurende het weekeinde en op nationale herdenkingsdagen ingevuld. Wij hebben als logische consequentie en in navolging van de minister van Onderwijs, die sporturen heeft doen vervallen, besloten om ons niet te lenen voor buitenschoolse activiteiten. Wij voelen ons niet geroepen om na schooltijd en gedurende de weekenden te ontplooien.’
Schoolintersecties beraden zich
De leerkrachten die het vak Lichamelijke Opvoeding verzorgen, roeren zich daadwerkelijk. Er is geen sprake van een opstand, maar de toestand verziekt het onderwijs verder. Er wordt druk vergaderd om een gemeenschappelijk standpunt van alle leerkrachten van het vak Lichamelijke Opvoeding samen te stellen. De intersecties van de middelbare scholen buigen zich ook over het onderwerp. Het zit de docenten dwars dat zij worden beschuldigd van het maken van fictieve overuren. “Niets is minder waar. Wij worden willens en wetens in een kwaad daglicht gesteld. De verstandhouding met het ministerie en het onderwijsveld is hierdoor nog slechter geworden dan het al was.”
Peneux vergadert met vos-directeuren
Tijdens de buitengewone werkbespreking tussen minister Peneux en de vos-scholen die vrijdag gehouden is, werd er ruim aandacht besteed aan het dilemma. Afgesproken werd dat het Minowc binnen twee weken antwoord zal geven op de vraagstukken en problemen die op tafel zijn gelegd. De vos-directeuren drongen aan op antwoord binnen een week, maar kregen dat niet gedaan. De gymleraren merkten op: ‘Als wij twee weken moeten wachten, dan is de herdenking van Srefidensi al voorbij’.
Staatsbesluit druist in tegen onderwijsfilosofie
Uit verzamelde informatie is gebleken dat gymleraren het staatsbesluit en de resolutie, waarin sporturen komen weg te vallen, kortzichtig vinden. De toekomst en de gevolgen van de bepaling werden niet voorzien. Het besluit druist in tegen de Surinaamse onderwijs- en sportfilosofie. ‘Lichamelijke opvoeding, sport en spel zijn onlosmakelijk onderdeel van het onderwijs. Een gezonde geest huist in een gezond lichaam. Er worden talenten ontdekt en gekweekt tijdens sportactiviteiten op school.’
HD

error: Kopiëren mag niet!