Premie basiszorgverzekering per jaar betalen zorgt voor problemen

De Wet Nationale Basiszorgverzekering, die op 9 oktober 2014 in werking is getreden, blijft kopzorgen veroorzaken voor menig verzekerde. Dagblad Suriname wordt overspoeld met klachten van verzekerden, die aangeven dat zij voortaan de premie per jaar in plaats van maandelijks moeten voldoen. Deze mededeling wordt gedaan aan verzekerden, die zich volgens de regels jaarlijks aanmelden om aan een nieuw verzekeringspasje te komen. Het pasje is 1 jaar geldig. Gezinshoofd Marlon Budike uit Commewijne: ‘Ik werd volkomen verrast door de nieuwe wijze van betaling. Gedurende 3 jaren heb ik maandelijks betaald. Zonder enige vorm van kennisgeving is de wijze van betaling, eenzijdig veranderd. Ik vraag mij af welke loontrekker duizenden SRD in een keer kan ophoesten om aan de wettelijke verplichting te voldoen. Het is onbehoorlijk om de verzekerden voor zo’n blok te zetten. Mijn gezin bestaat uit zes personen. Ik kan onmogelijk SRD 6000 opbrengen. Het gevolg is dat ik en mijn gezin op het moment niet verzekerd zijn’.
Geen kennis vooraf
De familie Faried Ketwaru heeft ook haar beklag gedaan. ‘Niemand heeft mij schriftelijk, via een sms-bericht, advertentie of een andere vorm verwittigd. Ik ben op geen enkele wijze voorbereid op de aanzienlijke uitgave. Ik heb SRD 2400 ineens moeten betalen. Ik ben hartpatiënt. Ik had daarom geen andere keus dan te voldoen aan de betaling voor een jaar’.
Assuria
Uit verzamelde informatie kan gemeld worden dat de betaal- en andere regels van maatschappij tot maatschappij verschillen. Assuria bijvoorbeeld heeft te kennen gegeven dat alleen de basiszorgverzekering nu voor een vol jaar opgebracht moet worden. Zij die dat niet kunnen opbrengen, kunnen overstappen naar een Basiszorgverzekering Plus. Voor deze vorm van ziektekostenverzekering moet er wel meer worden betaald, maar het biedt een uitgebreider zorgpakket aan. De overstap naar het plus pakket, waarvoor er een nieuwe aanvraag moet worden gedaan, kan 8 tot 10 dagen en in bepaalde gevallen langer duren.
Self Reliance
Bij Self Reliance geldt de jaarlijkse betaling voor personen die zich nieuw aanmelden en woonachtig zijn in Paramaribo. Verzekerden die in de districten gevestigd zijn, betalen voortaan wel voor een jaar. Deze maatregel werd onder andere getroffen omdat in de praktijk is gebleken dat de districtsbewoners onregelmatig voldoen aan het betalen van de premie. Er zijn afhankelijk van bepaalde persoonsgebonden omstandigheden ook mogelijkheden om per kwartaal te betalen.
HD

error: Kopiëren mag niet!