Verantwoordelijke en leidinggevende dagopvang De Papegaaitjes veroordeeld

Kantonrechter Cynthia Valstein-Montnor heeft woensdag vonnis geveld in de strafzaak van de geruchtmakende zaak van de kinderopvang De Papegaaitjes, waarbij een baby om het leven is gekomen door verstikking. In deze zaak heeft de rechter de verdachte, in deze de directrice, Sherida Doorstam, van De Papegaaitjes Dagopvang en Peuterschool veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden geheel voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. Dit vonnis is conform de eis van de officier van justitie. De rechter merkte op dat Doorstam de instructie had gegeven aan de overige leidsters om op haar komst te wachten, terwijl zij wist dat het kind in ademnood verkeerde. Nadat zij was gearriveerd, werd het kind gebracht naar het ziekenhuis. Volgens de behandelende arts was het kindje toen reeds een half uur tot een uur geleden overleden. De rechter gaf de directrice te kennen dat het noodzakelijk is om in dit soort gevallen sneller te handelen. Zij wordt dan ook door de rechter aansprakelijk gesteld voor het niet onmiddellijk bieden van de medische hulp.
Tegen de verdachte, Joany Leter, had het OM vrijspraak geëist. De rechter achtte anders dan het OM een straf van 6 maanden geheel voorwaardelijk passend en geboden. Zij is van oordeel dat Leter als hoofdleidster nalatig is geweest. Zij had de leiding op dat moment. Op grond van dit feit achtte de rechter haar aansprakelijk en legde haar een straf op van 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. De derde verdachte M.F. werd van de gehele tenlastelegging vrijgesproken. Zij had het kindje de pap toegediend en op de buik gelegd op het bed. Tegen haar had de vervolging 8 maanden voorwaardelijk geëist. Zij had de baby gevoed en liet het kindje niet opboeren. Omdat zij op instructie van de overige twee had gehandeld, vond de rechter dat zij niet aansprakelijk kan worden gesteld voor de dood. De rechter sprak haar vrij. Doorstam zegt dat het personeel haar op die bewuste dag had gebeld en gezegd dat het kind ineens moeilijk ademde. Zij reed naar het dagverblijf en maakte kort daarna meteen contact met de ouders van de baby. De directrice stelde voor het kind naar het ziekenhuis te brengen. De baby had het dagverblijf levend verlaten. Onderweg naar het ziekenhuis verergerde de toestand van het kind. In het ziekenhuis aangekomen, werd getracht het kind te reanimeren. Dit mocht echter niet baten. Volgens de arts is het kind omgekomen als gevolg van verstikking. De vader van de 3 maanden oude Riff-Junior Kent was tijdens de uitspraak aanwezig in de zaal. Alle verdachten waren aanwezig op de zitting. Zij waren allen op vrije voeten gedurende het strafproces. Met het vonnis van de rechter blijven zij op vrije voeten.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!