Israël gelooft in Suriname

1 Israël gelooft in SurinameWelzijn: Surinamers moeten positievere uitstraling hebben naar buiten toe”

Het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) organiseert in samenwerking met de Caribbean Israel Leadership Council (CICL) een Israël-Suriname Technology and Investment Conference 2017. De oorsprong van deze bijeenkomst ligt in Barbados. Er is volgens minister Ferdinand Welzijn van HI&T hier in het verleden over vergaderd. De conferentie is bedoeld om de relatie tussen het Caribisch gebied en Israël, maar met name Suriname-Israël, te versterken. Zowel lokale als bedrijven uit Israël zijn vertegenwoordigd op deze conferentie.
Erez Zaionce, vertegenwoordiger van de Israëlische overheid, gaf helder aan dat de Israëlische delegatie naar Suriname toe overvloog, om naar de ondernemingsmogelijkheden te kijken. Het land kan innovatie, oplossingen en kennis op tafel leggen voor verschillende sectoren. “Wij zijn hier om te zien wat de behoefte is en wat de uitdagingen zijn. Wij geloven in Suriname”, stelt Zaionce.
Het gaat om public-private partnership, maar volgens Welzijn sterker om de relatie tussen bedrijven in Israël en Suriname. De nadruk ligt volgens Welzijn op technologie, omdat het bekend is dat Israël een vergevorderd systeem van technologie beheerst. “Suriname en het Caribisch gebied kunnen leren van wat Israël doet en hoe zij het hebben gedaan”, zegt Welzijn. De bewindsman merkt op dat er in een relatie altijd sprake is van wederzijds voordeel. Het exporteren van technologie door Israël naar Suriname betekent ook business voor Israël.
“Bedrijven die hier komen investeren, zullen ook winsten maken. Dat is het voordeel voor elke investeerder”, meent de HI&T-topman. Welzijn deelt mee dat er vooral aandacht zal worden geschonken aan de informatie en communicatietechnologie, agri business, mijnbouwindustrie en beveiliging.
Om de Israëliërs zo ver te krijgen in Suriname te investeren, zal volgens de bewindsman door Surinamers zelf een goed investeringsklimaat moeten worden gecreëerd. Hij hoort vaak een licht verwijt van ‘het ligt aan de overheid’. Het ligt naar zijn oordeel echter aan de Surinamers zelf. “Wij allemaal moeten ervoor zorgdragen dat wij door onze uitstraling een goed investeringsklimaat creëren. Surinamers moeten een positievere uitstraling hebben naar buiten toe. Wij kunnen intern onze discussies hebben, maar laten wij het intern oplossen. Ik hoor vaak van buitenlandse organisaties dat ondernemers klagen over geen aantrekkelijk investeringsklimaat. Als je dat aan de mensen zegt, hoe wil je dat mensen hier naar toe komen?”, aldus Welzijn.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!