Toerismeproduct baant zich weg in samenleving

“De Suriname Hospitality and Tourism Association (Shata) is een duurzame organisatie die er alles aan doet om de toerismesector verder te ontwikkelen. Toerisme zal overigens een van de grootste pijlers worden van de economie waar we zo naar verlangen”, zo sprak Sinfra Zaandam, managing director van Shata tijdens de eenjarige viering. “We zijn er echter nog lang niet, maar het momentum is gecreëerd doordat wij zelf acties hebben ondernomen om ervoor te zorgen dat er in rap tempo meer successen zijn. Een sector waar er niet meer gesproken zal worden over potentie, maar een florerende sector die duurzaam is.” Shata heeft in het afgelopen jaar dankzij de leden bewezen dat het wel mogelijk is aan beurzen mee te doen, ondanks de slechte economische situatie. Door op internationaal niveau te lobbyen, was het onder andere mogelijk financiën te generen ten gunste van de markt met dank aan de CBI. Hierdoor heeft Shata met andere stakeholders toerisme wederom op de politieke agenda weten te zetten. Door de inzet van de minister van Handel, Industrie en Toerisme (HIT) wordt er gewerkt aan het opzetten van een toerisme-autoriteit. “Het toerismeproduct baant zich een weg in de samenleving en is in staat een steeds breder draagvlak te creëren van de bevolking.”
Reeds behaalde zaken
Shata heeft een website ontwikkeld, waarvan het doel is om in één oogopslag de toerist te tonen wat Suriname te bieden heeft. “We hebben intussen filmpjes geproduceerd die binnenkort ook gepubliceerd zullen worden. Deze filmpjes tonen een korte city tour van de binnenstad en wat deze te bieden heeft als het gaat om de geschiedenis van Suriname”, zegt Zaandam. Shata is lid geworden van de Caribbean Hospitality Toerism Association (Chata), de overkoepelde associatie van het Caribisch gebied. “De Frans–Guyanese beurs hebben we samen met de sector gecoördineerd en uitgevoerd. Er zijn productontwikkelingssessies gehouden en binnenkort zullen we veel meer doen. We hebben persreizen georganiseerd voor het filmpje ‘Een tuintje in mijn hart’ en recentelijk hebben we samen met Telesur een campagne uitgevoerd over toerisme awareness. Het is dus een jaar geweest van heel veel nieuwe leermomenten en ontwikkelingen binnen de organisatie.”
De babyfase voorbij
Nu is de babyfase van Shata voorbij en gaat zij in de puberfase. “We gaan ervoor zorgen dat iedere Surinamer het toerismeproject zal koesteren. Het bestuur is reeds uitgebreid van 5 naar 11 personen, zodat elke categorie binnen toerisme vertegenwoordigd zal worden binnen het bestuur en de belangen optimaal behartigd zullen worden. We zullen lobbyen totdat de tourism authority er komt. Alleen zo zullen we merken dat de toeristische cijfers omhoog zullen gaan. Shata zal intensief met de overheid communiceren en kijken dat deze haar faciliterende rol blijft vervullen.” Ten aanzien van toerisme-educatie zal er voor eind 2017 in samenwerking met de hospitality scholen en andere stakeholders customer trainingen ontwikkeld worden, waarbij er met de tourgidsen gewerkt zal worden en in 2018 dit doorgetrokken zal worden naar andere servicespecialisten binnen de sector. Tevens zal Shata beginnen met het ontwikkelen van een culinaire route voor Paramaribo. Beide projecten zullen gefinancierd worden door CBI.

error: Kopiëren mag niet!