Curtis Hofwijks: “Niemand verplicht je om naar ‘Zeven-Even’ te luisteren”

1Curtis Hofwijks“Niemand verplicht jou om naar ‘Zeven-Even’ te luisteren”“Niemand verplicht jou om naar Zeven-Even te luisteren. Niemand bindt je vast om naar de radio te luisteren. Als je vindt dat die man je beledigd heeft, stap dan naar de rechter.” Zo reageert actievoerder Curtis Hofwijks, trekker van de protestgroep ‘We zijn Moe’, op het besluit van minister Jerry Miranda van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) om het satirisch ochtendprogramma ‘Zeven-Even’ uit de lucht te halen. Hofwijks voert aan dat er veel mis is met deze case, omdat er heel erg selectief wordt omgesprongen met soortgelijke programma’s. De actievoerder benadrukt dat het voor hem niet duidelijk is welke waarden en normen in Suriname worden gehandhaafd wanneer regeringsgezinde programma’s als Bakana Tori, waar NII-directeur Cliff Limburg dagelijks op eigen titel met beledigende uitspraken bezig is, zonder enige evaluatie of aanmaning op kosten van de belastingbetaler worden uitgezonden. “Mensen hoeven geen drogredenen te zoeken om zich te verschonen. Ik luister al geruime tijd niet meer naar Zeven-Even en Bakana Tori, omdat de programma’s niet opbouwend werken. Je mag wel kritisch zijn, maar er moet een boodschap worden meegegeven. Dan nog geeft het niemand, ook de minister niet, het recht om op zo een wijze om te springen met het recht op vrije meningsuiting. Als mensen niet houden van Zeven-Even, moeten zij gewoon niet luisteren. Daarvoor heb je verschillende radiofrequenties. Niemand verplicht jou om naar Zeven-Even te luisteren. Als je je gekrenkt voelt, dien je dan naar de rechter te stappen. Je moet niet misbruik maken van een toevallige positie die je bekleedt als minister. Als er richtlijnen zijn, laten wij die dan verduidelijken”, aldus de We zijn Moe-topper.
Miranda moet zich spiegel voorhouden
Hofwijks voert de redactie terug naar de beledigende uitspraken die Miranda eerder in hoedanigheid van districtscommissaris deed bij de start van het Burgercollectief. “Het burgercollectief werd vergeleken met een hamburger. Zo heeft de voormalige dc zich uitgelaten. Dan wil dezelfde Miranda nu correcties op beledigingen.” Volgens de actievoerder zijn ‘deze mensen zo erg dat zij zichzelf niet eens een spiegel willen voorhouden, maar wel het hoogste respect van een ieder willen hebben’. Vicepresident Ashwin Adhin beloofde donderdagmiddag in de DNA een streep te trekken door alle soortgelijke programma’s op andere stations. “Ik ben benieuwd of dat inderdaad zal gebeuren”, zegt Hofwijks. Volgens hem is Bakana Tori het eerste programma dat dan uit de lucht moet worden gehaald. “Het is gewoon troep dat daar de ether wordt ingeslingerd”, aldus Hofwijks.
Zware censuur STVS avondjournaal
Zelfs het avondjournaal op staatszender STVS wordt volgens de We zijn Moe-trekker zwaar gecensureerd. “Bij de STVS wordt er zwaar aan censuur gedaan, terwijl bepaalde informatie selectief wordt overgebracht. Door de nationale zender worden bijvoorbeeld de resultaten van het 8 decemberstrafproces doodgezwegen, terwijl de protesten die in de afgelopen periode zijn gevoerd heel slecht zijn gepresenteerd”, stelt Hofwijks.
President zelf heeft geen respect voor wet en recht
Hofwijks vindt dat de regering steeds toont geen respect te hebben voor wet en recht. “Als deze zelfde president in de afgelopen tien jaren van het 8 decemberstrafproces niet eens een keer de moeite heeft genomen om naar de rechtszaal te gaan, dan ziet u hoeveel eerbied hij heeft voor de rechtspraak en de grondwet. Dan zijn het deze zelfde mensen die met wetten komen zwaaien om anderen te corrigeren”, aldus Hofwijks. Ondertussen heeft de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) de bewindsman opgeroepen om inderdaad, zoals door Rapar Broadcasting Network (RBN) is gevraagd, in dialoog te gaan met de directie van het mediabedrijf. Hofwijks juicht het initiatief van de journalistenvereniging toe, maar vindt echter niet dat in dit geval sprake zou moeten zijn van dialoog. “De overheid moet zich gewoon houden aan de wetten”, aldus Hofwijks.
FR

error: Kopiëren mag niet!