SLM en Tui evalueren samenwerking

SLM-directeur Robbi Lachmising en Arjan Kers, general manager TUI Nederland
SLM-directeur Robbi Lachmising en Arjan Kers, general manager TUI Nederland
“Het ziet er tot nu toe goed uit”, beweert Robbi Lachmising, directeur van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM), over de resultaten die tot nog toe geboekt zijn in samenwerking met Touroperator Tui. De SLM is van de week nog een evaluatieperiode aan het afronden. De resultaten van deze evaluatieronde zullen vervolgens aan de raad van commissarissen van de SLM worden voorgelegd. De evaluatie wordt in samenwerking met Tui gedaan. Daarvoor was een delegatie van de SLM twee weken terug ook nog richting Nederland vertrokken. Rond december komen beide partijen wederom bij elkaar om vast te stellen hoe er verder zal worden gewerkt.
“Toerisme zal langzaam van de grond komen. Dat ligt echter niet aan de maatschappijen zelf. Het ligt aan de voorwaarden – de accommodatie die wij hier hebben – meer nog accommodatie die wij eigenlijk niet hebben. Voor zover ik weet is er geen wezenlijke uitbreiding geweest van de accommodatie sinds de samenwerking tussen beide partijen. Men praat wel veel en men heeft plannen”, stelt Lachmising. Hij geeft wel mee dat bepaalde investeringen goed moeten worden voorbereid. Uitbreiding van accommodatie in Suriname zou dus volgens hem ook niet een veel te snelle tempo kunnen oppakken. De samenwerking tussen SLM en Tui is volgens hem ook al te kort geweest om resultaten te zien op dit gebied.
Lachmising heeft eerder aangegeven dat elk recreatieoord over minimaal 100 lodges zou moeten beschikken, wil Suriname toeristen ontvangen. Tui heeft Suriname nu in de pilotfase. De organisatie heeft genoeg plannen in petto met Suriname. De overeenkomst tussen beide partijen is getekend tot 31 maart 2018. Na deze periode komt er een evaluatiemoment om uiteindelijk te bepalen als de samenwerking wordt voortgezet of niet. Indien Suriname op korte termijn niet ervoor zorgt dat zij voldoende kamercapaciteit in de jungle creëert, vrezen critici, dat Tui de stekker eruit trekt. “Wij zitten eindeloos te vergaderen en de ene na de andere organisatie op te richten, maar concreet komt er nog niets uit.”
Minister Ferdinand Welzijn van Handel, Industrie en Toerisme gaf in een eerder gesprek met de krant aan dat het toerisme tot een ander niveau zal worden getild. Er zou in de afgelopen periode voldoende stakeholdersoverleg zijn geweest. Er komt een strategisch plan voor toerisme. Er komt ook een wet voor toerisme. De hele keten van toerisme is in kaart gebracht. Dat wordt op 30 november aan de samenleving gepresenteerd.
Het strategisch plan zal moeten vaststellen welke de belangrijke actoren zijn binnen de sector. Hiermee zal ook de richting van de sector moeten worden bepaald. Uit dat strategisch plan komt er ook een actieplan. Dat plan zal niet alleen door de overheid en STS worden geïmplementeerd, maar door andere stakeholders zoals het taxiwezen, het hotelwezen, vliegmaatschappijen, touroperators etc. Iedereen die een rol heeft bij het op een hoger niveau tillen van het toerisme, wordt erbij betrokken.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!