Nieuwe kosten voor 100% controle op haven

Een nieuwe maatregel van de autoriteiten heeft onlangs zijn intrede gedaan. Het betreft het invoeren van de 100% controle op elke invoer en uitvoer van goederen. Een poosje geleden werden de importeurs en exporteurs opgeschrikt met de verhoging van de stripkosten, welke thans tussen de SRD 1500 en SRD 2000 bedragen. En vanaf 30 oktober 2017 komen er nieuwe kosten bij kijken voor de 100% controlewerkzaamheden; USD 200 voor de manifesten (zowel bij import als export) en USD 150 voor de inklaringsdocumenten (alleen bij import). Het bedrijfsleven is compleet ‘verrast’ met de invoering van deze maatregel en voorspelt een verdere stijging van de prijzen in de winkels. Dit is ondertussen al merkbaar.
Fernandes verhoogt prijzen
Vanaf 6 november jongstleden hanteert Fernands Verkoopmaatschappij NV nieuwe tarieven op enkele van haar producten zoals de frisdranken. De consumentenprijs bedraagt thans SRD 10 voor 1.5 liter, terwijl een tray verkrijgbaar is voor SRD 100. Een liter frisdrank kost SRD 7.50 terwijl een tray SRD 75 bedraagt. Ook voor de ietwat kleinere verpakkingen betaalt de klant SRD 3 (250 ml), SRD 4 (350 ml) en SRD 5 (591 ml). Per tray bedraagt dit respectievelijk SRD 60, SRD 80 en SRD 100. Voor de populaire Coca Cola en Sprite regular (in blik) moet men SRD 6.50 neertellen terwijl een tray hiervan SRD 130 bedraagt. Het Dasani water heeft ook een verhoging ondergaan; SRD 1.75 (350 ml), SRD 2 (500 ml) en SRD 4 (1.5 liter) welke per tray respectievelijk neerkomt op SRD 35, SRD 20 en SRD 20. In een schriftelijke mededeling aan de winkeliers in Paramaribo en Nickerie typeert Fernandes deze verhoging als een noodzaak als gevolg van de stijging van de bedrijfskosten. De prijzen van Fernandes Sodawater, Minute Maid Fruitcooler & Pulpy en Powerade zijn niet aangepast.
100% controle jaagt bedrijfsleven in kosten
Raymond Hasnoe, voorzitter van de Vereniging Surinaamse Winkeliers (VSW), zegt in gesprek met Dagblad Suriname dat er wettelijk is vastgelegd dat uitsluitend de importeurs de kostprijs mogen bepalen met inachtneming van de winstmarges. “Zodra meerdere kosten erbij komen bij de import, betekent het dat dit in de kostprijs verwerkt zal worden.” VSW heeft daarom bezwaar tegen deze maatregel. Hasnoe merkt op dat de consumenten elke verhoging van de prijzen van de goederen aan de winkelier verwijten, wat zeer onterecht is. “We hadden niet verwacht dat de extra kosten nu al zouden ingaan. Er zijn nog veel onduidelijkheden over deze 100% controle op de containers. Dit vormt eigenlijk een stagnatie, want hoe langer de goederen op de haven blijven, hoe meer je moet betalen”, voegt de VSW-voorzitter aan toe. De 100% controle zou erin moeten resulteren dat er een eind komt aan alle smokkelpraktijken, echter is zo een controle niet alleen enorm tijdrovend maar tevens kostenverhogend voor de importeurs en exporteurs.
KSR

error: Kopiëren mag niet!