Minister Peneux: “Per jaar gemiddeld SRD 85 miljoen nodig om universiteit draaiende te houden”

Minowc-minister Robert Peneux luistert naar de Dies-rede van Jack Menke (foto: Ricky Bahadoersingh)
Minowc-minister Robert Peneux luistert naar de Dies-rede van Jack Menke (foto: Ricky Bahadoersingh)
“Een jaardag of jubileum is altijd bijzonder. Al 49 jaren biedt de Anton de Kom Universiteit van Suriname (Adekus) wetenschappelijk onderwijs aan de samenleving en het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (Minowc) is daar trots op. Ondanks alle uitdagingen zijn we in staat om invulling te geven aan onze verplichtingen; elke keer weer staan bijkans 400 wetenschappers en 400 technische administratieve mensen klaar om de 4000 studenten van dienst te zijn”, zei Onderwijsminister Robert Peneux woensdagavond tijdens de 49ste Dies Natalis (verjaardag) van de Adekus. De minister deelde mee dat het in stand houden van de universiteit de Staat jaarlijks gemiddeld SRD 85 miljoen kost. En dit bedrag is heden ten dage niet meer toereikend. “Wij zijn ons ervan bewust dat dit bedrag nog lang niet voldoende is; alles dat kwalitatief op niveau is, kost geld.”
Optimalisering van Adekus
Peneux merkt op dat de wereld steeds in ontwikkeling is, waardoor zaken als het onderwijs en onderzoek dynamisch zijn geworden. Om invulling te geven aan deze veranderde omstandigheden tracht het ministerie het herwaarderingsprogramma uit te voeren voor het Surinaams onderwijs. “Binnen dit programma is er opgenomen dat het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL) in 2018 onder de paraplu van Adekus zal vallen. Intussen is de gemengde commissie onder leiding van de presidentiële commissie van onderwijs bezig dit traject uit te stippelen.” Volgens de minister is dit bedoeld voor de kwalitatieve verbetering van het onderzoek, onderwijs en de dienstverlening. “Hiervoor zijn er uiteraard voldoende financiële middelen nodig; samen met de Financiënminister zullen we de financiële middelen vrijmaken.” Peneux beklemtoont dat de studenten eveneens een cruciale rol vervullen in het bewerkstelligen van deze plannen. Voorts gaf hij te kennen dat er tal van zaken met betrekking tot de universiteit aan een evaluatie onderworpen zullen worden, waaronder het schakeljaar en de dienstverlening door de wetenschappers. De minister doet een beroep op het Surinaams bedrijfsleven om gretig gebruik te maken van de kaders die jaarlijks door de universiteit worden afgeleverd.
Uitstekende studenten per faculteit
Tijdens de 49ste Dies Natalis zijn 5 studenten gehonoreerd die uitstekende prestaties hebben geleverd. De studenten Valerie Gessel (Faculteit der Medische Wetenschappen), Nagma Khosravi (Faculteit der Technologische Wetenschappen), Syfannie Jokhoe (Faculteit der Maatschappijwetenschappen), Grasila Sitaram (Faculteit der Juridische Wetenschappen) en Sudhir Moesai (Institute for Graduate Studies en Research) zijn uitgeroepen tot de beste studenten van het academisch jaar 2016-2017.
KSR

error: Kopiëren mag niet!