OWT&C wacht nog op rapportage schade Saronbrug

1OWT&C wacht nog op rapportage schadeverhaal SaronbrugDe bruggen tussen Tibiti en Apoera zijn sinds 12 oktober gesloten voor zwaar transport. De afdeling Bruggen van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) voert inspecties uit op 6 bruggen. Zij kijkt naar de mankementen en wat er gedaan moet worden. Als deze activiteiten hebben plaatsgevonden, heeft het ministerie de aanpak gedaan. Het leidt vervolgens tot scherpere acties vanuit het ministerie op weggebruikers en vooral zwaar transport. Dit zei OWT&C woordvoerder Raul Swedo in een eerder gesprek met Dagblad Suriname.
De krant nam wederom contact op met Swedo om de status te checken van het schadeverhaal op vooral twee bruggen die in de afgelopen periode, tijdelijk waren uitgeschakeld vanwege ongevallen. Het ging namelijk om de Saronbrug in Paramaribo en de brug over de Falawatrakreek in bestuursressort Kabalebo.
De brug over de Falawatrakreek in bestuursressort Kabalebo is enkele weken terug, voor een deel ingestort. Dit was te wijten aan een truck, overbeladen met houtblokken.
In de afgelopen twee maanden was dit de derde brug die in beeld kwam. Eerst was het de Saronbrug, die moest worden afgesloten vanwege zware schade. Vervolgens was de Wijdenboschbrug vanwege een aanrijding voor enkele uren uitgeschakeld voor alle verkeer.
Aan het eind van de dag rest er alleen maar schade, die in de meeste gevallen, door de belastingbetaler moet worden betaald. Het is nog steeds niet bekend, hoe de overheid om zal gaan met het verhalen van de kosten die zijn gemaakt bij de reparatie van de Saronbrug (SRD 310.000) en de brug over de Falawatrakreek. “Wij wachten nog steeds de rapportages af. Het is een proces”, zegt Swedo in reactie op de vraag hoe de schade te verhalen.
Een iets ouder voorbeeld van een proces dat blijkbaar in de doofpot is beland, was de aanvaring van de Oude-Carolinabrug. De Oude-Carolinabrug werd op een nacht in oktober 2007 aangevaren door een zandboot, waarna een gedeelte van het rijvlak van de brug in de rivier terechtkwam. Na de aanvaring volgde een juridische strijd over wie de schuldige was. Het Nederlandse adviesbureau Adonin bracht een rapport uit, waarin staat dat de Carolinabrug niet deugdelijk gebouwd is. Nader onderzoek zou de constructiefouten aan het licht brengen. Openbare Werken stelde zich niet aansprakelijk, het aannemingsbedrijf Van Kessel en Rudisa NV ook niet. De oversteek werd sindsdien tot en met de opening van de nieuwe brug, door een ponton verzorgd. Een langdradige en niet altijd betrouwbare onderneming. Een nieuwe brug had uiteindelijk ruim Euro 25 miljoen gekost. De oorzaak van de aanvaring is nog steeds ‘niet bekend’.
Swedo werd gevraagd wat het ministerie er aan doet om dit soort van vertragingen te voorkomen. “Wat OW doet, is nu de juridische kant afwachten. Je hebt anderen die gewoon per commissie en adviseurs besluiten nemen. Deze minister biedt zijn jurist de ruimte om alles grondig te onderzoeken, zodat je straks geen fight hebt tegen de staat. Het enige wat ik weet is dat hij geen fight wil hebben tegen de staat, en de staat daarbij verliest. Alles wordt goed geanalyseerd”, stelt Swedo.
Hij vermeldt dat ook mogelijke fouten van het ministerie in acht zullen worden genomen bij de diepgaande onderzoeken.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!