EBS-directeur verhindert lezing VIS

1EBS-directeur verhindert lezing VISDe Vereniging van Installateurs in Suriname (VIS), onder leiding van Dinesh Bindraben Panday, die dinsdagavond omstreeks 19:30 uur vol enthousiasme een informatieve bijeenkomst had gepland in het gebouw van het Surinaams Olympisch Comité (SOC) inzake het voorkomen van brand en ongevallen bij elektrische installaties, heeft een grote teleurstelling te verwerken gekregen. Op dezelfde dag kreeg VIS namelijk in de late middaguren te horen dat er aan de gastspreker uit Nederland, Pouw Jongbloed, geen toestemming is verleend door de directeur van NV Energie Bedrijven Suriname (EBS), Rabin Parmessar, voor het tentoonstellen van zijn expertise aan het publiek. Echter was er via een ander directielid van de EBS wel overeenstemming bereikt voor het organiseren van de lezing. Vermoedelijk is dat directielid hoogstwaarschijnlijk vergeten om het verzoek aan de EBS-directeur door te geven. Dit bevestigt VIS tegenover Dagblad Suriname.
Lezing verandert in discussie
Jongbloed, die overigens verbonden is aan het Nederlandse Normalisatie Instituut (NEN), is door EBS ingehuurd voor het verzorgen van trainingen over zonnepanelen aan installateurs. Volgens VIS betreft dit een samenwerkingstraject tussen EBS en VIS, waardoor de installateurs het verbazingwekkend vinden dat de toestemming niet is verleend. De bedoeling van de informatiebijeenkomst was puur om de samenleving van tips te voorzien over brandveiligheid. De goed gevulde zaal werd omstreeks 19:45 uur meegedeeld over deze afwijzing. Ondanks dit onverklaarbaar tafereel heeft de gastspreker zich desalniettemin op die avond 20:00 uur aangemeld in het SOC, echter niet voor het houden van een presentatie, maar om het publiek informeel toe te spreken. Wat een nog grotere ‘verrassing’ bleek te zijn, was de komst van Parmessar kort voordat de bijeenkomst afgesloten zou worden. Hij wilde de ‘geruchten’ namelijk met zijn eigen ogen aanschouwen. Vanwege de ontstane situatie heeft er geen lezing plaatsgevonden, maar wel een discussie over de knelpunten waarmee installateurs te kampen hebben en mogelijke verbeterpunten.
Stroomdiefstal uitbannen
Aan het eind van de bijeenkomst hield Parmessar onverwachts een korte toespraak, waarbij hij het veel voorkomend fenomeen van stroomdiefstal aan de kaak stelde. “Er zijn onderwerpen die we uit de taboesfeer moeten halen. Hoe moeten we doen met installateurs die rondom hun mensen hebben die zich schuldig maken aan stroomdiefstal? En die hand- en spandiensten verrichten?” Daarbij beklemtoonde hij dat circa 30% van het opwekvermogen gestolen wordt. Naar zeggen van de EBS-directeur moeten dergelijke incidenten hardhandig aangepakt worden. “Daarom voer ik een heel strak beleid wat dat betreft.” Hij is zich ervan bewust dat kwaliteitsverbetering echter niet overnight kan geschieden. “We hebben nog een hele lange weg te gaan voor onder andere het realiseren van de kwaliteitsbewaking. Dit soort zaken nemen tijd en daarmee is het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) bezig.” Naar aanleiding hiervan zal de Energie Autoriteit Suriname (EAS) standaarden vaststellen voor bijvoorbeeld de keuringsdienst. “De keuringsdienst is nu bij EBS, wat eigenlijk niet bij EBS had moeten zijn; de overheid wist niet waar de keuringsdienst moest zijn. Wij zijn echter bezig om per 1 januari 2018 de keuringsdienst helemaal zelfstandig te maken”, aldus Parmessar.
KSR

error: Kopiëren mag niet!