Brandweervoorlichter Ulrich Coats: “Brandveiligheid is meer dan morele verplichting”

1“Brandveiligheid is meer dan morele verplichting”“Brandveiligheid is meer dan een morele verplichting”, beklemtoonde brandweervoorlichter Ulrich Coats dinsdagavond in het Surinaams Olympisch Comité (SOC) tijdens een discussie van de Vereniging van Installateurs in Suriname (VIS). Woningbranden hebben zich in de afgelopen periode veel voorgedaan, waarvan de oorzaken niet alleen van elektrische aard kunnen zijn, maar ook aan keuken gerelateerde zaken, het spelen met vuur door kinderen of volwassenen en aan een brandstichting, verweten kunnen worden. Het grootste deel is echter onverklaarbaar. “Een brandonderzoek wordt bijna niet gedaan, omdat het erg complex is. Zo kan het bluswater het bewijsmateriaal wegvoeren of kan dit door de vlammenzee verteerd worden.” Naar zeggen van Coats vormen brand en elektriciteit een groot zorgpunt. “Hiermee worstelen we; er zijn installaties welke vanaf het huis gebouwd is, nooit zijn gecheckt. Mensen weten niet eens hoe hun vliering eruit ziet. In combinatie met gevoeg van vleermuizen, droge periode, een heet dak en slechte installatie is dit een constante brandhaard.” Jaarlijks worden er circa 150 woningbranden geconstateerd. Teveel grote stroomtrekkers op één powerstrip en het plaatsen van gascilinders in huizen zijn zaken die bewust of onbewust gedaan worden, met alle gevolgen van dien. Volgens de brandweervoorlichter kan er aan overmachtssituaties niets veranderd worden, echter zijn er nog tal van zaken die men wel in de handen heeft om brandgevaar te voorkomen. (foto: Regillio Derby)
KSR

error: Kopiëren mag niet!