Beeldmateriaal afgedraaid in zaak oneerlijke docent

Kantonrechter Cynthia Valsten-Montnor heeft woensdag op de strafzitting in de zaak waarin de docent Ria H. terechtstaat, het beschikbare beeldmateriaal bezichtigd. Een politieman draaide de beelden af. Het betreft een interview op het bekende televisieprogramma Panorama. Tegen deze verdachte heeft het Openbaar Ministerie op 21 juni een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 10 voorwaardelijk onder aftrek, met een proeftijd van 3 jaar geëist. Aan haar worden 5 verwijten gemaakt, namelijk dat zij 5 studenten heeft opgelicht dan wel hun gelden heeft verduisterd. Deze strafbare handelingen heeft zij gepleegd in de maand mei 2014. Zij verklaarde in 2015 aan kantonrechter Cynthia Valstein-Montnor dat zij nimmer de gelden ten eigen bate heeft aangewend. Zij heeft middels advertenties getracht studenten aan te trekken voor een makelaars/ taxateursopleiding. Hierbij zou zij vanaf het begin hebben aangegeven dat de opleidingen pas in november 2014 zouden aanvangen en zij het nodige lesmateriaal ook laat zouden ontvangen, omdat deze uit Nederland moest worden gehaald. Wat volgens haar echter gebeurde, is dat zij door de directeur van de opleiding vervangen werd als coördinator. Hierdoor heeft zij zich niet meer beziggehouden met het desbetreffende lesmateriaal. Het overgebleven geld zou zij dan gebruikt hebben om de docenten van de opleiding te betalen. De verdachte gaf toe dat studenten benadeeld zijn, maar dat haar geen enkel blaam treft. Zij vindt dat de directie van de school moet opdraaien voor de kosten. De cursussen en/of opleidingen zijn nooit van start gegaan. Volgens Ria heeft zij zelf ook een lening van SRD 15.000 moeten nemen om de opleiding te promoten. Op 1 november 2014 heeft zij 4 studenten uitbetaald. Volgens haar verklaring was er wel een samenwerking met de Nederlandse Handel Academie (NHA), een Hbo-opleidingsinstituut. Het betreft een instituut om drop-outs op te leiden tot middenkader. Ria heeft een gesprek gehad met John van Leuken, directeur van NHK, en een manager. Dit interview werd op de zitting door een forensische opsporingsambtenaar afgedraaid. Na het beeldmateriaal bekeken te hebben, stelde de rechter op verzoek van advocaat Lesley Rodgers deze zaak uit naar 7 februari 2018. Op die dag komt de advocaat aan het woord. De verdachte is eerder in vrijheid gesteld. Zij werd aangezegd om aanwezig te zijn bij de volgende behandeling van haar strafzaak.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!