3½ jaar cel geëist voor winkeloverval

Openbare aanklager, Astrid Niamat, eiste woensdag tegen de verdachte Gidion Z. een gevangenisstraf van 3 jaar en 6 maanden onder aftrek. Aan deze verdachte wordt het verwijt gemaakt dat hij op 6 december 2016 een overval heeft gepleegd in een supermarkt aan de Bonistraat. De verdachte had een rosé pet op en bedreigde de winkelier met een vuistvuurwapen. Onder bedreiging haalde de verdachte het kasregister leeg. Hij maakte daarbij SRD 1500 en een onbekend aantal opwaardeerkaarten buit. In deze zaak werden gisteren 2 getuigen gehoord, onder wie een agent van politie die de verdachte positief heeft herkend.
Deze politieman verklaarde op de zitting dat hij de verdachte in een andere zaak had gezien met een rosé pet. Ook in deze specifieke zaak had hij dezelfde pet op. Hij herkende hem op basis van zijn postuur en de pet positief. De tweede getuige draaide het vastgelegde beeldmateriaal van de beveiligingscamera af. Op het beeldmateriaal is duidelijk te zien dat de verdachte een vuistvuurwapen tevoorschijn haalde en de winkelier daarmee onder schot hield. Op de vragen van rechter Cynthia Valstein-Montnor verklaarde de verdachte dat hij het wapen van ene Rasta had gekregen om de beroving te plegen. Rasta was in zijn voertuig buiten gebleven. De verdachte beweerde dat het niet om een vuistvuurwapen ging, maar een gaspistool. Hij had het feit in een dronken bui gepleegd. Op die bewuste dag hadden zij met hun drieën 3 kratten bier gedronken.
De magistraat had deze verdachte in een andere zaak reeds gewaarschuwd dat hij dit soort handelingen achterwege moest laten en in feite nooit meer voor de rechter moest staan.
Advocaat Sharmila Benarsie betoogde in haar pleidooi dat de verdachte 3 kratten djogo heeft genuttigd samen met 2 anderen. Gemiddeld had hij dus 1 krat bier opgedronken. Volgens de raadsvrouw was hij daardoor niet bij volle bewustzijn. Zij verzocht de rechter om de verdachte een kans te willen geven. Hij zal zich in het vervolg niet meer schuldig maken aan dit soort zaken. Zij verzocht de rechter dan ook om de straf enigszins te willen mitigeren.
In zijn laatste woord verklaarde de verdachte dat de man op het beeldmateriaal veel ouder is. “Ik ben 21 jaar en ik ben niet degene die daar op de beelden te zien is; hij ziet er ouder uit. Op 6 december doet de rechter uitspraak in deze zaak. Gidion blijft aangehouden.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!