Pijn vermijden en zoeken naar plezier

Hoe je het ook bekijkt, er is al enkele jaren een neergaande spiraal gaande bij vele burgers van Suriname zowel op materieel-financieel gebied doch ook op emotioneel-mentale gronden. Dit heeft weer zijn (negatieve invloed) op de mental health maar ook de fysieke health van de persoon.
Maar, hoe komt het dan dat vaak tegen het einde van de maand weer veel auto’s op de weg zijn, restaurants en BBQ tentjes vol zitten, er veel drukte is in de winkels en er overal feestjes van klein tot groot te bespeuren zijn?
Oh ja, de grote groep mensen die hun salaris (op tijd) hebben ontvangen zijn in hun goede doen en geven dan al te graag uit; los natuurlijk van al de vakantiegangers die overkomen en vaak hun familie in Suriname uit eten meeneemt.
Doch meestal een week na eind van de maand is dit bruisig beeld veel minder tot zelfs verdwenen. Uiteraard, het geld is op en zijn we terug bij af, drie weken weer in “pijn” en hopelijk met hard werken (dat geeft pijn) weer uit te kijken naar eind van de maand; dat geeft “plezier”.
Dit is nu een van de voorbeelden van het “pijn vermijden plezier zoeken” mechanisme bij de mens.Dit is de onbewuste drive bij ieder mens.
Het is derhalve niet aannemelijk te zeggen dat tegen eind van de maand alles bruist dus men pinaart niet, nee, men zoekt dat beetje plezier op.
Goede mental health geeft aan dat je o.a. goed gezond bent in je denken, voelen, beslissen, keuzes maken en acties nemen om dagelijkse challenges en opportunities zowel op het werk als in prive-sociaal leven, naar behoren aan te kunnen.
Is dit vermogen verminderd tot sterk verminderd en leidt dat tot menselijk, maatschapplijk lijden met sterk onvermogen om naar behoren te functioneren, dan praat men al gauw over mental illness of mental disorder.
Mental disorders voorbeelden zijn er zoals angst, paniek aanvallen, post traumatische stress, depressie, gokken, en verslaving aan drugs/alcohol, sadisme, aggressiviteit om enkele maar te noemen.
Goede expertise om vermelde tastbare aandoeningen te behandelen ligt op het terrein van de psychiaters en psychologen.
Er is echter een groot terrein wat nog onaangeroerd is en welk invloed heeft op ons allemaal. Dit is het vergeten deel van mental health welk ik hieronder uitleg namelijk “mind virussen”
Vanuit medisch -biologisch standpunt is de mens niets anders dan een grote concentratie energie en informatie.
We zijn bekend met het fenomeen computer virus. Een computer virus (CV) is simpel weg een “foutje” in de informatie dus de soft (hard)ware van de computer. Van tijd tot tijd kan zo’n CV zich activeren door bepaalde clicks of downloads. Als eenmaal zeer sterk geactiveerd, zogenaamd sterk opgeblazen net als een rode ballon, neemt de opgeblazen CV het functioneren van de computer over en wat je ook doet, de computer gehoorzaamt niet meer op jou opdrachten.
Het zelfde is het geval bij de mens. Sedert onze conceptie, ervaart de foetus al die negen maanden alle soorten emoties o.a. waaraan de moeder bloot staat. Dan bij en na de geboorte en hierna tijdens de baby-en kinderjaren worden de negatieve emoties niet echt verwerkt en opgeslagen. Dit gaat dan door tijdens de tiener jaren en nu als volwassene.
Al die negatieve, niet adequaat verwerkte emoties vibreren als heel kleine, rode ballonnen in ons, gevuld met toxische energie en informatie en wordt aangeduid als mind virussen. (MV’s)
Dergelijke MV’s worden nu dagelijks op ieder moment van de dag getriggerd op het werk, in je prive –sociaal leven en ook politiek. De impact van deze triggers komen binnen via 5 kanalen ( mentaal, materieel, emotioneel, fysiek, spiritueel) in de mind van de mens. Het resultaat van de samenwerking van deze 5 kanalen op de triggers/signalen bepaalt de mindset oftewel de software , oftewel de staat van mental health van de persoon op dat moment.
De vele triggers die door de dag op ons afkomen zijn vaak negatief en raakt dus via de niet gebalanceerde kanalen, diverse in slaap sukkelende MV’s die dan zich langzamerhand of juist heel snel opblazen. Als eenmaal goed opgeblazen neemt de MV de mindset, dus de software, over. Er is dus veel toxische energie en informatie op dat moment in de mindset en dus worden er gedachten en keuzes en dus gedrag van minder kwaliteit gemanifesteerd. Sterk opgeblazen MV’s bypassen zelfs dan je eigen rationeel –analytisch vermogen en je intelligentie van wat goed is en wat fout.
Hoe beter de 5 kanalen op elkaar zijn afgestemd en gebalanceerd , hoe minder de MV zich opblaast door de negatieve triggers dus de persoon blijft zichzelf in goede doen.
De slechte situatie in het land maakt dat bij velen het materiele ( geen geld) en emotionele ( boosheid, frustratie, hulpeloosheid) kanaal negatief wordt getriggerd. Als gevolg daarvan ook het mentale kanaal dat het niet meer ziet zitten. De mindset kwaliteit daalt en vraag deze mensen echt niet om harder hun best te doen of de buikriem nog strakker aan te spannen, ze lopen al op hun tandvlees, in pijn.
Velen zijn door de lage kwaliteit mindset in pijn en zoeken quick fix plezier op en dat kan op vele manieren (o.a. ongezond eten, drinken, niet bewegen want dat doet pijn). Ook oplichten en nadoen wat anderen door bijvoorbeeld corruptie en vriendjes politiek hebben bereikt m.n. aan materiele rijkdom. (corruptie mindvirus). De stap naar massale burgerlijke ongehoorzaamheid is dan niet ver meer en je ziet dat al o.a. in het verkeer, op de werkvloer, op school, in gezinnen, en de verhoogde criminaliteit.
Derhalve is er nu meer dan ooit de drang naar decision makers in goede mentale health conditie.
Negatieve triggers en opgeblazen MV’s dragen bij tot verslechtering in mental- en lichamelijke health en dat ziet men o.a. in de groei van depressie gevallen, zelfmoord gevallen, toename suikerziekte, nier ziekten, hart en vaat ziekten, hoge bloeddruk, obesitas en hoe je het ook bekijkt de lage animo om te produceren.
Mental health coaching wordt steeds belangrijker, vooral gericht op herkennen en verwerken van triggers en MV’s en leren hoe de 5 fields te balanceren. Dit samen met nation building en goed leiderschap en management, is het een must geworden om het getij te keren.Dit gaat jaren in beslag nemen doch men moet nu starten.
Drs. S.Gobardhan, arts in anti-aging en mental health
email: [email protected]

error: Kopiëren mag niet!