Jogi: “Hoefdraad heeft niet eens een oven, maar begint broden te bakken”

“Ik volg Gillmore Hoefdraad vanaf hij bij de Centrale Bank van Suriname was. In zijn twee hoedanigheden heeft Hoefdraad de afgelopen zeven jaren een aantal dingen gezegd en gedaan. Echter, wat hij gezegd heeft is vaker uitgekomen als onwaarheid, terwijl hetgeen hij doet vaak niet in het belang is van de samenleving. Als monetaire autoriteit is hij altijd een mislukkeling geweest”, zegt assembleelid Mahinder Jogi aan Dagblad Suriname. Hij verwijst hiermee naar de belofte om Belasting Toegevoegde Waarde (BTW) per 1 januari 2018 in te voeren die nu wederom is uitgesteld. De inkomsten van de BTW zijn begroot op ruim SRD 394 miljoen. Jogi voert aan dat met het wegvallen van dit bedrag aan de inkomstenzijde van de regering het ingediende begrotingstekort oploopt richting de SRD 2 miljard. Daarnaast komt volgens hem nog bij kijken dat een groot deel van de inkomsten opgebouwd zijn met bijna SRD 4 miljard die geleend zullen worden. Dit jaar geldt dat de minister de mogelijkheid heeft om een begrotingstekort tot 5% van het nominaal BBP te lenen. “De begroting is nu erg onrealistisch. Met het wegvallen van BTW is die 5% overschreden. Het schuldenplafond is dus ook overtreden. Je hebt die SRD 394 miljoen niet en je weet niet wanneer de wet gaat werken. De minister heeft niet eens een oven en begint broden te bakken. In feite moet Hoefdraad de bak in”, benadrukt Jogi. Volgens de parlementariër is het vooraf aangeven van de inkomsten van BTW, zonder de zaak eerst met een steekproef in de praktijk te hebben bekeken, een kwestie van voor-de-gek-houderij. “De minister heeft bewust dit foefje uitgehaald om te doen geloven dat de inkomsten van de staat zijn verbeterd”, aldus Jogi.
FR

error: Kopiëren mag niet!