Artsen worden in de loop van de week betaald

De belangrijkste eis van de Vereniging van Medici in Suriname (VMS) was uitbetaling van de gelden en dit zal vermoedelijk in de loop van deze week nog geschieden. Ten aanzien van de achterstand vond de directie van de SZF dat de VMS op dit gebied enigszins aan het overdrijven was. Ook de minister, gevraagd naar zijn reactie op de grootte van de achterstand, stelde dat het is zoals SZF heeft aangeven en dat de achterstand niet zo groot is. Tot september was alles van Bazo betaald. Echter stelt Ben Hiwiet, voorzitter Sectie Specialisten van de VMS, dat de vereniging op dit stuk nog steeds staat achter de inhoud van de brief.
“We zijn on speaking terms”
Eergisteren werd reeds bekendgemaakt dat de aangekondigde acties van de VMS van de baan zijn. Dit werd onder andere door Staatsziekenfonds-directeur Rick Kromodihardjo en minister Patrick Pengel van Volksgezondheid bevestigd. Volgens Hiwiet heeft de VMS tijdens de vergadering gesproken over de late uitbetaling van specialisten en artsen. “SZF had ons toegezegd dat dit niet meer zou gebeuren en dat wij op tijd uitbetaald zouden worden. Ook om achterstallige betalingen weg te werken, zou men zich inzetten. Maar op dit moment is er nog een groter probleem en dat is dat de ziekenhuizen minder geld krijgen”, zegt Hiwiet. Hiwiet zegt dat de VMS zich tijdens de vergadering in het bijzonder sterk gemaakt heeft voor het feit dat er meer geld vrijgemaakt moet worden voor de ziekenhuizen. Maar om dit goed uit te werken, zal er een vervolggesprek moeten komen. “Er is nog geen indicatie gegeven wanneer dit komt, maar we zijn in ieder geval weer op speaking terms.”
Vanwege de geldontwaarding komen de ziekenhuizen in de problemen. Spullen die ze nodig hebben, komen allemaal uit het buitenland en kosten nu twee keer zoveel. “De gezondheidszorg is erg belangrijk en wij zijn de mening toegedaan dat er genoeg geld naar de ziekenhuizen moet gaan, zodat de ziekenhuizen niet gesloten hoeven te worden”, aldus Hiwiet. Minister Pengel stelde dat er onder andere is gesproken over financiering van de zorgsector op lang termijn. “De zorg kan niet alleen gefinancierd worden alleen uit premies. Topzorg zoals hartoperaties of dialyse moet uit de basiszorg gehaald worden en anders gefinancierd”, aldus de Volksgezondheidsminister.

error: Kopiëren mag niet!