Ondernemers bouwen op de berm

Frontfoto2-1
Frontfoto2-2
Frontfoto2-3Het gebied rondom de Lala Rookhweg staat bekend om de diverse activiteiten die daar plaatsvinden en de instellingen die deze organiseren, zoals de Lala Rookh Mall, TBL Cinema, Flamboyant Park ect. De nieuwste ontwikkelingen zijn de kraampjes die voorbij de mall gebouwd worden op de onderhoudsstrook langs de weg. “Dit is niet een nieuw concept”, zegt districtscommissaris Remy Pollack van Paramaribo Zuid-West. Dit concept werd reeds toegepast in gebieden zoals de Plutostraat en de Wilhelminastraat. Het ligt in de bedoeling kleine ondernemers de kans te bieden hun waar aan de man te brengen. Op deze manier kan er ook werkgelegenheid ontstaan. Echter vragen enkelen zich af wat de regelgeving is rond activiteiten die ontplooid worden op de bermen. Verkopers die langs de Magentakanaalweg staan en hun groente en fruit willen verkopen, worden juist verwijderd door de overheid met de mededeling dat er op de berm niet mag worden verkocht. Ook de visverkopers langs Highway worden aangesproken.
Iedereen mag ondernemen
De vraag rijst als er met twee maten gemeten wordt. Volgens de dc is dat niet het geval. Iedereen mag ondernemen. De werkwijze is echter dat men eerst een aanvraag moet indienen, waarin staat aangegeven op welke plek men wenst te verkopen. “Je aanvraag komt binnen en wordt onderzocht.” Het verzoek wordt samen met de politie en het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT en C) bekeken. Er wordt een schrijven gestuurd naar OWT en C met de vraag als zij werkzaamheden zouden uitvoeren of andere plannen hadden met die strook. “Ook houden we de zaak dan voor aan de politie die zal moeten aangeven als dit stremmend zal werken op het verkeer of niet. De politie brengt vervolgens een advies uit. Het commissariaat neemt samen met de andere diensten een beslissing. Wij kunnen de instructies van de politie in dit verband niet aan de kant zetten.” Ten aanzien van de onderhoudsstrook aan de Lala Rookhweg waren er ongeveer 46 aanvragen. De mensen die uiteindelijk in aanmerking zijn gekomen, worden opgeroepen door de politie. Er wordt een intake gesprek gehouden, waarbij de mensen vertellen wat zij gaan verkopen en waarin de regels worden doorgegeven. De politie stuurt een rapport naar de dc, waarin staat dat zij geen bezwaar heeft. Pas na deze stappen verstrekt de dc een toestemmingsbriefje. “De mensen krijgen geen vergunning”, verduidelijkt de burgervader. Dit briefje bevat enkele voorwaarden, te weten dat de ondernemer geen afdakje mag plaatsen, je moet de plaats betegelen. Je omgeving moet schoon blijven en meestal moet men de goot achter zich schoon houden. De belangrijkste voorwaarde opgenomen in de brief is dat het moment dat de staat het strookje weer nodig mocht hebben, de ondernemer zijn stand of kraampje zal moeten afbreken. Aangaande de ondernemers die hebben gebouwd op het strookje langs de Lala Rookhweg stelt de dc dat dit voor hun eigen risico is. “Als wij de strook weer nodig hebben, zullen wij alles weer kapot slaan.”
Niet verkopen zonder toestemming
“Waarom de verkopers aan de Highway geen toestemming krijgen, is omdat reeds was aangegeven dat de weg verbreed zou worden”, zegt de dc. Doordat men aan de weg zal werken, is de mensen gevraagd een andere locatie te zoeken. Het beleid rond de bermen is dat als de politie geen bezwaar heeft, die uitgegeven kan worden. Het commissariaat kan niet zomaar mensen toestemming geven op de bermen te verkopen. “Er zijn regels waaraan de mensen zich moeten houden, maar een ieder mag een aanvraag doen”, aldus dc Pollack.

error: Kopiëren mag niet!