Gajadien: “Wettelijke bescherming oliereserves noodzakelijk”

Gajadien “ Wettelijke bescherming oliereserves noodzakelijk”Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP), lid van de vaste commissie Natuurlijke Hulpbronnen, kijkt uit naar het moment waar ook in Surinaamse wateren binnen niet al te lange tijd commercieel winbare aardoliereserves worden gevonden. De politicus vindt echter dat er nu al wetswijzigingen moeten worden doorgevoerd om oliereserves (olievelden) veilig te stellen van belangenverstrengeling van toevallige regeringen. “Wij moeten wel voorkomen wat ex-president Jules Wijdenbosch in 1999 gedaan had. Het toenmalig staatshoofd had Staatsolie bijna verkocht en bepaalde goudvelden ook verpand. Willen wij als staat door blijven participeren en garanties bieden, dan zullen er wetswijzigingen doorgevoerd moeten worden. Hierdoor zal een toevallige regering niet in staat zijn om zaken ten eigen bate van de hand te doen. Deze discussie moet nu al op gang worden gebracht”, zegt Gajadien aan Dagblad Suriname. De Britse oliegigant Tullow Oil is momenteel bezig met een proefboring op een locatie, bekend als Blok 47. Tullow is heel enthousiast over de kansen om in de komende weken olie te vinden.
Kostprijs laag mogelijk houden
De ontwikkeling van de olie-industrie in Suriname zal volgens de parlementariër in de komende jaren afhangen van de ontwikkelingen op de wereldmarkt. Belangrijk volgens hem is om de kostprijs zo laag mogelijk te houden. “De internationale voorspellingen tonen aan dat de vraag naar olie waarschijnlijk in 2040 een piek zal bereiken. Echter kan dat ook eerder zijn vanwege de komst van hernieuwbare energie en andere technologische ontwikkelingen. Als de vraag naar olie zal afnemen en de productie blijft toenemen, dan ontstaat er een heel andere situatie. Ik weet niet of wij dan in staat zullen zijn om olie te kunnen winnen ver onder de USD 20 per barrel binnen de diepzee”, aldus Gajadien.
Discussie participatie Staatsolie wordt nog gevoerd
Als Staatsolie en Suriname het maximale willen halen uit een grote olievondst, zal het bedrijf volgens Staatsoliedirecteur Rudolf Elias aandelen internationaal moeten verkopen om mee te investeren om de voorraden in productie te brengen. Vooral met het oog op toekomstige operaties in het offshoregebied zal Staatsolie de komende jaren veel kapitaal nodig hebben. Gajadien zegt dat de discussies over de vorm van participatie nog gevoerd moeten worden. “Er zijn financiële middelen nodig en volgens de recente presentatie van Staatsolie blijkt dat het staatsbedrijf internationaal wenst te gaan door het plaatsen van aandelen op beurzen. Anderzijds kunnen wij ook kijken naar hoe andere opkomende olieproducerende landen als Maleisië het hebben gedaan”, aldus Gajadien.
FR

error: Kopiëren mag niet!